Хиляди посрещнаха Джулай морнинг

0
Хиляди посрещнаха Джулай морнинг
Снимка: Булфото

Ежегодно хиляди ентусиасти прекарват нощта срещу 1 юли в очакване на изгрева.

Според вярванията, юлското слънце дава уникална енергия и изпълва с надежда. Джулая се прави с големи огньове, китара и бира и се изпълняват хипарски песни от 60-те – 70-те години.

Традицията води началото си от 70-те години и се свързва с култовото парче на “Юрая хийп” “July Morning”, в което се пее за любов, юлско утро и мир. Джулай е на всички, съхранили нежното в себе си, запазили дух за ведър, свободен от ограничения живот и е най-традиционният хипарски празник в България, възникнал още по времето на комунистическия режим.

Времето днес беше благосклонно както към любителите на морските курорти, така и към планинарите. Ентусиасти от цялата страна и чужбина прекараха цялата нощ на открито.

На Витоша свириха групите Д2 и ЛаТиДа, ПИФ и изпълнителят Тома. Специално за събитието лифтът от Симеоново до хижа "Алеко" работи извънредно, а цената на билетите бе намалена на 4 лв. в едната посока. На поляните на Витоша се опънаха и палатки. А за любителите на екстремни приключения се предлагаше и поход до Черни връх с планински водачи.

В село Камен бряг край Каварна пък пяха БТР и Джон Лоутън, автор на култовата песен "Джулай морнинг" от 1971 г. Събитието започна в 00:00 ч. и се проведе до след изгрев. В него се включиха Александър Филчев - Санеца, българските групи Power Slave, Pearl & Stones, Legendarya и немската No planet.

Източник: Novini.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари