Хигиенистки са превърнали в сметище район в квартал "Дружба"

1

Служителки, отговарящи за чистотата в Русе, замърсяват в пъти повече от останалите граждани.

За това сигнализира читателка на Dunavmost.bg, която се оплака, че жените, които почистват улиците, са превърнали района около дома й в сметище. Става въпрос за пространството между блок 2 и блок 3 в квартал "Дружба-3", където се намира и постройка, в която хигиенистките отдъхват.

Снимки от мястото показват каква мизерия цари там. Оказва се, че въпросните труженички събират боклуци от целия град, складират ги край блок 2, а после ги горят.

"Е, тогава става страшно. Горят се гуми, лакирани дъски, пластмаси и всякакви други гадости. Живущите наоколо буквално не могат да дишат. Тия работнички са като някакви клошари, пък уж работата им е да почистват", възмущава се читателката ни.

Този проблем е дългогодишен и напрежението ескалира, когато започне отоплителния сезон. 

В същото време кметът Пенчо Милков припомни забраната да се използват нестандартни горивни материали:

На основание на чл. 4 от Наредба №15 на ОбС –Русе, ЗАБРАНЯВА СЕ:

  • Изоставянето и нерегламентираното изхвърляне на отпадъци на неразрешени за това места;
  • Изгарянето или друга форма на неконтролирано третиране на отпадъците;
  • Изхвърлянето на отпадъци извън предназначените за целта специализирани съдове и замърсяване на пространството около тях, както и оставянето на капаците на съдовете отворени;
  • Паленето и изгарянето на отпадъци в съдовете за отпадъци и изхвърлянето на незагасена жар.

На основание на чл. 10 от Наредба за опазване на околната среда, ЗАБРАНЯВА СЕ:

  • Паленето на огън на открити места за широко обществено ползване (междублокови пространства, паркове, градини и др.) на територията на Община Русе;
  • Използването на нестандартни горивни материали (гума, пластмаси, ПДЧ плоскости, едрогабаритни отпадъци и др.) за отопление или технологични нужди;
  • Използването на неизправни отоплителни инсталации, които замърсяват силно въздуха, отделяйки в голямо количество сажди и дим.

При констатирани нарушения – физическите лица се наказват с административно наказание „глоба“ в размер от 100 до 1000 лв., а юридическите лица с административно наказание „имуществена санкция“ в размер от 1000 до 5000 лв. При повторно нарушение размерът на глобата или имуществената санкция е в двоен размер.

Остава да видим ще има ли глобени...

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Почивката - Просто си гледаш децата на друго място.

Харесай Дунавмост във Фейсбук