Грешки при пазаруване, които ви костват здравето

1
Предполагате, че безглутеновите продукти са по-здравословни, но дали е така
Предполагате, че безглутеновите продукти са по-здравословни, но дали е така

Предполагате, че безглутеновите продукти са по-здравословни, но дали е така

Търсете хляб с етикет 100% пълнозърнест или 100% грахам, за да осигурите най-здравословния такъв. (Пълнозърнестите храни дори намаляват риска от рак.)

По време на обработката, зърнените ядки се разделят на три части: зародиш, ендосперм и трици. Повечето продукти губят по-голямата част от триците и някои зародиши – които съдържат важни витамини, протеини, мазнини и фибри – но пълнозърнестите храни запазват количествата непокътнати. Но погледнете внимателно: ако на етикета просто пише „пълнозърнесто“, без да посочва 100 процента, той може да съдържа и други, по-рафинирани брашна. Ако пише, че съдържа пълнозърнести храни, това означава, че някъде в този списък на съставките ще намерите и трите части на пълнозърнестите храни. Може да бъде оставена цяла или преработена в брашно, но е там. Същото важи и за многозърнест хляб, което просто означава, че има различни видове зърна, независимо от това колко са обработени, обяснява Actualno.

Предполагате, че безглутеновите продукти са по-здравословни

Освен ако нямате непоносимост към глутен, няма нужда да изключвате глутена от диетата си. Всъщност талията ви може да бъде ударена, ако замените обикновения хляб с безглутенови версии. Глутенът помага на хляба да запази формата си, така че производителите добавят съставки като царевичен сироп и захар, за да получат правилната текстура. Много хлебни продукти имат много допълнителни мазнини в сравнение с продуктите без глутен.

Не гледате вида на мазнините върху опаковката

Общата мазнина е посочена на етикета за хранителните стойности, тъй като мазнините имат повече калории на грам от въглехидратите или протеините, така че храните с високо съдържание на мазнини обикновено са висококалорични. Но сканирайте още малко етика си и ще видите, че е разбит на наситени мазнини и трансмазнини. Те са показани, защото наситените мазнини, и особено трансмазнините, са свързани с по-високи случаи на сърдечни заболявания. Някои производители също избират да изброят „добри“ мононенаситени или полиненаситени мазнини, които всъщност са полезни за сърцето и холестерола.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари