Градския транспорт не е удобен за русенци!

1
Надяваме се на истинска интеграция на Градският транспорт в Русе
Надяваме се на истинска интеграция на Градският транспорт в Русе

Уважаеми г-н Московски,

Уважаеми господа!

През последните години наблюдаваме сериозни проблеми в организацията на обществения транспорт в Русе, които продължават да бъдат нерешени и поставят нас, гражданите, в изключително нелепи и неприятни ситуации.

1. Общественият транспорт не е удобен за хора, работещи на три смени или на въртящ се график, а единствено за работещите на стандартно работно време.

Пример: График на 6-та  линия по маршрут: Дом на културата, бул. Съединение, бул. Цар Освободител, бул. Скобелев, ул. Ст. Стамболов /обратно по ул. Сент Уан и ул. Николаевска/, бул. Трети март, гл. път І-5, Метро, кв. Долапите, кв. Средна кула, Асфалтова база и обратно.

Това е единственият късен автобус, който не може по никакъв начин да се ползва от работещи на три смени или на въртящ график.

Да се коригират разписанията на всички автобусни линии така, че да са удобни за хората от всички квартали на Русе.

Линия

Начална спирка ДК-пoследна- кола делник

Крайна спирка АБ-последна кола делник

Начална спирка-ДК последна- кола празник

Крайна спиркаАБ- последна кола празник

6

22.15 часа

20.50 часа

05.25 часа

19.45

 

 

 

 

 

График на смени на работещите :

Фирма

1-ва смяна от... до... ч

2-ра смяна от... до... ч

3-та смяна от... до... ч

Керос

06.00–14.30

14.30–23.00

23.00–06.00

Монтюпе

05.30–14.00

14.00–22.30

22.30–05.30

При така изготвеното разписание работещите 2-ра смяна се прибират задължително с такси, а когато са първа смяна в почивен или празничен ден пак ползват такси. Тогава каква е ролята на ИНТЕГРИРАНИЯ  градски транспорт?

От една година завод "Монтюпе" пусна служебен транспорт в кварталите именно заради нередовния обществен транспорт. Завод "Керос" има служебен транспорт, но в рамките на Русе-град и "градските" квартали.

2. Освен гореописания проблем имаме и следните въпроси:

2.1. Кога ще има проверяващи, които да глобяват пътник "подарил" билетчето-застраховка за сметка на контрольора (всъщност е билетопродавач и не упражнява никакъв контрол!)

2.2 На какъв телефон могат да се обаждат гражданите за нередности от страна на обслужващата фирма (в случая "Шанс-99") през целия период на денонощието, в който фирмата осигурява обществен транспорт? Тук е редно да се спомене, че често фирмата не изпълнява последните курсове от Западен Русе в посока гр.Русе. Опитвали сме да се свържем с управителката на фирмата, но тя не отговаря на телефона си и ако сме много настоятелни дори го изключва. Телефонният номер, който е изписан по спирките - 082 820 111 - е за технически нередности, а не за подаване на сигнал за нарушения или неспазване на разписания.

3. Препоръките ни са:

  1. Да се открие телефон с Центъра за подаване на сигнали и да се реагира на момента.
  2. Шофьорите да са облечени в униформи, чисти и спретнати. Същото важи и за билетопродавачите.
  3. Да не се допуска в Обществения транспорт грубо отношение към пътниците и заплахи за нанасяне на побой.
  4. Да се преразгледа концесията между Община Русе и фирма "Шанс-99" и да се променят разписанията така, че всички работещи да могат да ползват нормален обществен транспорт,  включително работещите на три смени и въртящ се график.
  5. Да се актуализират още 2 автобусни спирки в кв. Долапите, като едната да е след ЖП- прелеза на кв. Долапите, около чешмичката „Гергана”, а втората да бъде на моста на изхода от кв. Долапите към входа на кв. Средна кула. Освен от нуждата да се трудят, хората в тези квартали имат нужда и от развлечение през почивните дни, но при настоящата организация на обществения транспорт няма с какво да се приберат.
  6.  Да се създадат автобусни линии, свързващи различни части на града с Халите и хотел Рига. Този квартал, който е в центъра на града, остава недостъпен за обществения транспорт.
  7.  Да се увеличат линиите, движещи се към Дунав мост.
  8.  На електронните табели по спирките да се отчита маршрут и време до пристигане на съответната линия, тъй като за момента от два месеца насам върви само един надпис: „Интергриран градски транспорт гр. Русе“.  На практика табелите са имитация.
  9.  След 19ч да се осигури достатъчен интензитет на обществения транспорт, защото в момента автобусите са единични и случайни. Това превръща града в мъртъв и нефункционален!

3.10. Задължително подновяване на автопарка с по-големи и удобни автобуси, тези “кънки” за слонове(Исузу) да се дадат за отпадъци. Крайно неудобни както за сядане, така и за правостоящи. Често в пиковете часове се надвишава капацитета им, а едва ли се глобяват, както е редно по принцип.
3.11. Имаме предложение и от квартал Дружба 2:

Считаме за разумно 12 линия да започва от помощното училище, а не от централна гара,защото живущите там нямат никаква връзка с бул.Липник от кръговото до Трета поликлиника.  Минава само 15 линия, която може да се ползва единствено от живеещите на Охлюва.

Посока ж.к.Родина спирка Тракция е без градски транспорт, а ползва само автобуси Мартен-Сандрово. Има вариант за автобус номер 4, от който има само две коли сутрин между 7 и 8ч. В останалото време не се движат.

3.12. Да се спрат субсидиите на частни фирми, под каквато и да била форма!

Надяваме се на истинска интеграция на Градският транспорт в гр. Русе, адекватна намеса на съответните органи и работещи разписания на автобусите до 24.00 часа, както би следвало да е в 21 век!

С уважение: Обществен съвет Русе

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари