Горива от руски петрол влизат в Европа през Индия

1
Достъпът до евтин руски суров петрол повиши производството и печалбите в индийските рафинерии
Достъпът до евтин руски суров петрол повиши производството и печалбите в индийските рафинерии Снимка: iStock

Достъпът до евтин руски суров петрол повиши производството и печалбите в индийските рафинерии

Рекордно високият внос на суров петрол от Русия през фискалната 2022 - 2023 година помогна на индийските рафинерии да увеличат износа на дизелово и реактивно гориво за Европа въпреки европейските санкции за избягване на руските енергийни продукти, показват предварителните данни за проследяване на кораби от Kpler и Vortexa, цитирани от Ройтерс, предаде БНР.

Достъпът до евтин руски суров петрол повиши производството и печалбите в индийските рафинерии, което им позволи да изнасят конкурентни рафинирани продукти в Европа и да заемат по-голям пазарен дял.

Обикновено Европа внасяше средно от Индия 154 000 барела на ден дизелово и реактивно гориво преди инвазията на Русия в Украйна. Този внос обаче се увеличи до 200 000 барела на ден, след като от 5-и февруари Европейският съюз забрани вноса на руски петролни продукти, показват данни на компанията за анализи на пазарите на суровини Kpler.

Вносът в Индия на суров петрол от Русия нарасна през март за седми пореден месец, като по този начин Москва измести Ирак за пръв път през приключилата фискална година като най-големия вносител, показват данните.

Индийските рафинерии, които рядко купуваха руски петрол преди войната в Украйна поради високите транспортни разходи, внасяха 970 - 981 хиляди барела на ден руски петрол през 2022 / 23 година, което представлява повече от една пета от общия внос в размер на 4,5 - 4,6 милиона барела на ден, показват данни на Kpler и Vortexa.

Най-големият производител на петрол в Русия - "Роснефт" и водещата индийска рафинерия Indian Oil Corp подписаха срочно споразумение за значително увеличаване и диверсификация на сортовете петрол, доставяни в Индия.

Тъй като забраната в Европа не допуска руските продукти, износът на дизел от Индия за стария континент се е увеличил с 12 - 16% до 150 - 167 хиляди барела на ден през последната фискална година. Това представлява около 30% от общия износ на газьол от Индия спрямо 21 - 24% година по-рано.

Ключовите европейски купувачи на индийски дизел са Франция, Турция, Белгия и Нидерландия.

Европа е представлявала около 50% от износа на индийско реактивно гориво, или около 70 - 75 хиляди барела на ден през 2022 / 23 година, което е увеличение с цели 40 - 42 хиляди барела на ден спрямо предходната година, показват още данните.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Нормално
    Майсторството на санкциите се сътои в това, че не се сприра производството на НЕФТ в РФ, а се намалява прихода на парични ресурси от него за самата РФ. Реално за Индия цената е почти същата като преди, само че по веригата на доставка голяма част от цената остава извън Рф.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари