Google работи за правителството на САЩ?

0
Джулиан Асанж
Джулиан Асанж

Американската компания Google работи за правителството на САЩ, в частност за Държавния департамент. Тези разкрития се описват в книгата на основателя на организацията WikiLeaks Джулиан Асанж, която излиза от печат на 1 декември. Това съобщи испанският онлайн вестник Publico.es.

Според сведенията на изданието Асанж е стигнал до този извод след срещата си с президента на Google Ерик Шмит и с члена на борда на директорите на компанията Джаред Коен през юни 2011 г. На продължителната среща в Англия присъствали още Лиза Шийлдс и Сток Малкомсън, които Асанж установил, че са дипломатически пратеници на Вашингтон. В книгата си Асанж предава в подробности състоялия се разговор, който го е довел до споменатите подозрения, предаде ТАСС.

"Именно в онзи момент осъзнах, че Ерик Шмит най-вероятно е не само пратеник на Google. Лично мен ме посетиха хора, от които една четвърт бяха от Google, а останалите три четвърти си бяха хора на Държавния департамент", пише Асанж. Според него компанията-собственик на търсачката предоставя на ФБР и ЦРУ почти неограничен достъп до кореспонденцията на своите потребители по електронна поща. Такъв достъп сътрудниците на ведомството могат да получат във всеки полицейски участък, без санкции от прокуратурата или съдебно разрешение.

Publico съобщава, че представянето на книгата „Как Google откри Уикилийкс”, преведена на испански език, ще се състои в Мадрид на 3 декември. По време на мероприятието се планира кръгла маса и дискусия по интернет със самия Асанж, който е готов да отговори на всички въпроси и да обясни подробно новите си разкрития.

Вече две години Асанж не напуска територията на посолството на Еквадор в Лондон. Убежището беше предоставено на австралиеца през 2012 г. Наскоро еквадорските власти удължиха безсрочно предоставеното на Асанж политическо убежище. Американското правителството го подозира в шпионаж, а срещу него е започнато дело заради публикуването на секретни документи на Държавния департамент в интернет сайта му. Най-сериозното наказание за това престъпление е смъртна присъда.

Източник: Дартс Нюз
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари