Големи български фирми се готвят за търгове в Саудитска Арабия

0
Земеделските министри на България и на Саудитска Арабия подписаха споразумение за сътрудничество в селскостопанския сектор
Земеделските министри на България и на Саудитска Арабия подписаха споразумение за сътрудничество в селскостопанския сектор Снимка: Александър Нишков

Четири големи млечни и месни български компании се готвят за участие в търгове в Саудитска Арабия.

Чрез регистрация и извършване на други необходими процедури ще предоставим възможност родните фирми да бъдат канени автоматично, когато се обявяват държавни поръчки в Рияд. Това съобщи министърът на земеделието Румен Порожанов на изложението "Зелената седмица" в Берлин, пише Profit.bg.

Той добави още, че се очаква отварянето на българско посолство в Рияд и назначаването на търговски аташета, за да се стартират процедурите.

Земеделските министри на България и на Саудитска Арабия Румен Порожанов и Абдуррахман Абдул Мохсен Ал-Фадли подписаха споразумение за сътрудничество в селскостопанския сектор по време на визитата на премиера Бойко Борисов в края на ноември, припомня вестник "Стандарт".

Документът дава възможност за стимулиране на търговията със земеделски продукти чрез улесняване на достъпа до пазара на всяка от страните.

На финалната права са и преговорите за износ на живи животни от България за Турция, каза още Порожанов. Изготвен е екшън план, по който върви кореспонденцията, уточнени са сертификатите за нодуларен дерматит, които трябва да съпровождат стоката.

Бъдещето на Общата селскостопанска политика след 2020 г., нейното опростяване и модернизиране пък бе във фокуса на срещите на Порожанов по време на изложението „Зелена седмица" в Берлин.

Българският министър обсъди с унгарския министър Шандор Фазекаш запазването на директните плащания и обвързаната подкрепа, както и сближаването на нивата на подпамагане в старите и по-нови членки на ЕС. За по-конкретен и ясен дебат за бъдещето на аграраната политика на ЕС и облекчаване на бюрокрацията разговаряха Порожанов и финландският министър Джари Леппа.

Гост на българския щанд бяха холандският вицепремиер и министър на земеделието г-жа Карола Схаутен. Палатата ни посети и монголския министър на храните, земеделието и леката промишленост Батжаргал Батзориг, който отправи молба нови български технологии в земеделието да достигнат страната му, както и за обучение на техни аграрни специалисти у нас.

Възможностите за опростяване на ОСП бяха обсъдени и по време на срещите с германския федерален министър на прехраната и земеделието Кристиан Шмид.

Заместник-министърът на земеделието Цветан Димитров пък участва в панел на високо ниво на Световната организация по прехраната към ООН (ФАО) и ЕК.

Източник: Profit.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари