Глобиха колоездач, защото го блъснала кола!

0
Жената, която блъснала велосипедиста имала книжка от няколко дни
Жената, която блъснала велосипедиста имала книжка от няколко дни

Съдът отмени глоба от 100 лв. на велосипедист от Симитли, който не стига, че е блъснат от автомобил, но след това бил и наказан от КАТ. 

Куриозният случай станал на 31 декември миналата година на кръстовището в кв. „Ораново“ край детска градина. Малко след 17 часа 73-годишният Илия Митев минавал по ул. „Победа“, но бил блъснат от „Фолксваген Голф”, идващ от ул. „Искра“. Колоездачът паднал на земята, а шофьорът на автомобила избягал от местопроизшествието. За късмет велосипедистът се отървал с леки охлузвания, съобщава struma.bg.

Скоро пристигнал дежурен полицейски екип, след като дъщеря му се обадила на телефон 112. Докато пострадалият велосипедист обяснявал на полицаите от 2-о РУП Росен Атанасов и Петър Петров какво се е случило, фолксвагенът отново минал оттам и патрулката тръгнала след него. Оказало се, че зад волана била Таня Траянова-Благова от Симитли, която имала книжка от няколко дни. При изясняване на ситуацията бил съставен акт, но не на младата шофьорка. Полицаите преценили, че вината е на велосипедиста, тъй като не е пропуснал движещия се по път с предимство автомобил. Впоследствие Илия Митев получил наказателна „честитка” със 100 лв. глоба от началника на група в ОД на МВР - Благоевград Даниел Петров.

Пенсионерът обжалвал наказателното постановление в съда и твърди, че често минавал по този участък и винаги се е движил по път с предимство, тъй като в района на кръстовището имало пътен знак „Б 1”. По време на инцидента обаче той бил откраднат и най-вероятно заради липсата на знака полицаите решили, че кръстовището е „Т-образно“ и се пресича от равнозначни пътища, където предимство има дясностоящият водач.

Съдията по делото Екатерина Николова решила да провери твърденията му и изискала информация от община Симитли. Отговорът от там бил, че през есента на 2015 г. вертикалният пътен знак „Б 1“ бил пречупен при ПТП, а след това наистина бил откраднат. Той бил възстановен през януари 2016 г., след като Общинската администрация взела мерки. След като тезата на жалбоподателя, че кръстовището е регулирано и той се е движил по път с предимство, е доказана по безспорен начин, съдията с чиста съвест отменя глобата му от 100 лв.

Решението подлежи на обжалване пред Административен съд.

Източник: Struma.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари