Глобиха фирма с 10 000 лева, заради съхранение на опасни отпадъци

0

Съдът потвърди 10 000 лева глоба от РИОСВ - Русе спрямо фирма, държала повече опасни отпадъци в града ни.

”КЛМ ЕКО”ЕООД – Варна притежавало разрешение за третиране/ съхраняване до обезвреждане и съхраняване до оползотворяване/ на опасни отпадъци на площадка в Русе, бул. „Тутракан”, №9.

Дружеството имало право да съхранява на площадката максимум 50 тона опасни отпадъци.

На 26.04.2017г. органите на РИОСВ- Русе извършили проверка на отчетни книги на въззивника, от които било видно, че към 31.12.2016г. ”КЛМ ЕКО”ЕООД- гр.Варна, на площадката си в Русе, съхранявало 89.09 тона опасни отпадъци.

С изложеното във фактическата обстановка деяние дружеството е осъществил състава на нарушението по чл.136, ал.2, т.4 във вр. чл.71, ал.З, т. 13 от ЗУО, тъй като на 31.12.2016г. в гр.Русе не изпълнявал условията, определени от директора на РИОСВ-Русе, като съхранявал опасни отпадъци в количества, надвишаващи 50т- 87.09т.

Отчетните книги на дружеството са напълно годно средство за установяване на нарушението, тъй като в чл.44 от Закона законодателят им е придал значение на основно средство за информация относно третираните опасни отпадъци и съгласно ал.2 от коментираната норма те съдържат хронологична информация за количеството, естеството и произхода на отпадъците.

Т. е. отчетните книги са единствен източник на знание за количествата опасни отпадъци, съхранявани от дружеството и именно поради това е предвиден и ред за пазенето им дори и след прекратяване дейността на търговеца, предава Русе инфо. Поради и това направените от административнонаказващия орган изводи на база на отчетено в книгите е достатъчно да установи процесната фактическа обстановка.

Наказанието за даденото нарушение е правилно индивидуализирано и ориентирано към минимума му, като е отчетено и голямото превишение на разрешените за съхранение опасни отпадъци.

Районен съдРусе потвърди наказателно постановление, издадено от директора на РИОСВ-Русе, с което на ”КЛМ ЕКО”ЕООД- гр. Варна е наложено административно наказание имуществена санкция в размер на 10 000 лв.

Решението подлежи на обжалване пред РАС.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари