Гешев: Орязването на бюджета на прокуратурата е празник за мафията и олигархията

0
Предложението 20 милиона от бюджета на прокуратурата да отидат към БАН предизвика дебат в парламента
Предложението 20 милиона от бюджета на прокуратурата да отидат към БАН предизвика дебат в парламента Снимка: БГНЕС

Тържество на мафията и олигархията

Така главният прокурор Иван Гешев определи предложението на управляващите с новия бюджет 20 милиона лева от средствата за текущи разходи на прокуратурата да бъдат дадени на БАН. Според правосъдния министър не става въпрос за наказателна акция срещу държавното обвинение. Премиерът Кирил Петков коментира, че тези милиони, които се прехвърлят от обвинението към БАН, са инвестиция в иновациите и науката. Според Кирил Петков бюджетът на прокуратурата е доста голям и в момента, а всички българи плащаме прекалено голяма цена, особено за нивото на правосъдие, което имаме. Темата предизвика дебат и в парламента.

Според главния прокурор Иван Гешев подобна идея не е новаторска и през годините е свършвала катастрофално в КС, предаде БНТ

"Не знам кой политически гений измисли тази схема, мислейки, че ще скара съдебната власт с БАН. При избирането ми за главен прокурор бях подкрепен от едни велики българи - академици от БАН. Поредната политическа атака, смешна политическа атака. Конституцията и законите напоследък не са на мода в България. Те се използват само когато са удобни."

Иван Гешев заяви, че са налице сериозни проблеми с върховенството на закона и по думите му във все повече случаи МВР нарушава закона .

По думите му, е налице полицейски произвол, а натрупаните проблеми с бърза скорост връщат страната към нива на престъпността от преди приемането ни в ЕС. Орязване на бюджета би било в полза на престъпността, твърди Гешев.

"Това ще е празник за мафията и олигархията, ако се случи. Защо - практически това ще означава, че прокуратурата няма да има пари за експертизи, няма да влизат пари в съда, като няма пари за преводи - няма да влизат дела в съда."

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова обясни, че това, което се случва е нормална процедура в разглеждането на един законопроект между първо и второ четене.

"Не е наказателна акция. Става дума за обсъждане и за предложения на народните представители за по-ефективно разходване на бюджетните средства. Нека да кажем ясно, бездействието на прокуратурата струва скъпо."

Финансовият министър Асен Василев коментира, че България има най-големия бюджет за съдебна власт като процент от БВП - 0,7% при средно 0,3% за ЕС.

"Няма политически натиск. Това, че парламентът е взел такова решение е право на парламента."

Темата предизвика и реакции в парламента.

"Всяка намеса в независимостта на съдебната власт е притеснителна, в това число и финансовата.", каза Росен Желязков, ГЕРБ.

"Необяснимо е намаляването на Бюджета на съдебната система. Това е лична фиксация спрямо главния прокурор. Това е фиксация на управляващите, това е опит за подчиняване на Съдебната система. Доминиране над Съдебната система.", каза Хамид Хамид, зам.-председател на ПГ на ДПС.

"Когато се говори за независимостта на Съдебната власт се има предвид независимостта на съда. И гаранциите за независимост съществуват, за да гарантират независимостта на съдиите и на съда, а в България прокуратурата през цялото време се опитва така да се каже да се примушка зад тях и да получи същите нива на гаранции и на безотговорност.", каза Христо Иванов, председател на ПГ на "Демократична България".

"По наша информация, ние сме стрували на държавата над 1 милиона лева за разследвания, свързани с нашата дейност. Колко точно грешни пари са похарчени да бъдем подслушвани, следени, разработвани. Г-н Гешев да говори за съкращения, за това, че парите били малко, безкрайно е цинично.", каза Костадин Костадинов, "Възраждане".

Според главния прокурор заради подобни действия България може да бъде санкционирана от Европейската комисия заради проблеми с върховенството на правото.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари