Спор в парламента за бюджета на съдебната система

0
Депутатите обсъждат предложението на ИТН 20 милиона да се пренасочат за БАН
Депутатите обсъждат предложението на ИТН 20 милиона да се пренасочат за БАН Видео: БГНЕС

Депутатите обсъждат предложението на ИТН 20 милиона да се пренасочат за БАН

Депутатите дебатират бюджета на съдебната система за 2022 година на второ четене, предаде БГНЕС.

Дебътат е по предложението на Любомир Каримански от "Има такъв народ" допълнителните 20 млн. лева за БАН да се вземат от перото за бюджета на съдебната власт.

Депутатът от ДПС Хамид Хамид заяви, че фиксацията върху главния прокурор и прокуратурата до нищо няма да доведе. "Вие искате да накажете главния прокурор. Наказвате всички български граждани, които очакват справедливо правосъдие и правораздаване. Наказвате всички български граждани, защото с намаляване на бюджета на съдебната власт и прокуратурата създавате условия тя да не функционира нормално", заяви още Хамид Хамид. Той призова депутатите да са по-внимателни с бюджета на съдебната система. Според него са създали условията за следващо конституционно решение. "Нека да не разсъждаваме емоционално, да мислим за цялата система, да мислим за една правосъдна система", допълни още той. 

Народният представител от ПГ на ГЕРБ - СДС Александър Ненков се включи в дебата.

"Далеч съм от мисълта, че 20 млн. лв., които ще бъдат по-малко за прокуратурата, ще възпрепятстват цялото правораздаване. Защо точно на прокуратурата? Защо не върху целия бюджет на цялата съдебна система? Защо просто върху прокуратурата, за да разсеем съмненията, че има някаква санкция, че харесваме или не харесваме нейния ръководител", заяви Ненков.

Колегата му Анна Александрова попита защо е това противопоставяне между институциите. "Това противопоставяне между Министерство на правосъдието и БАН е недопустимо", подчерта още Александрова.

Депутатът то БСП Явор Божанков заяви, че от ДПС са излезли от бюджетната тема. "Стане ли дума за главния прокурор Гешев в една и съща поредност ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" в тръс излизат на трибуната да бранят прокуратурата. За ГЕРБ и ДПС това е норма. Свикнали сме, че сте чувствителни на тази тема. "Възраждане" ни изненадаха. Моята молба е да се придържаме към бюджетната процедура, а всички страхове около фигурата, личността и института на главния прокурор, да ги оставим за друг дебат", каза още Божанков.

Колегата му Крум Зарков заяви, че в един бюджет, когато се дадат повече пари на една институция, те трябва да се вземат от някъде."Прокуратурата през последните години има нужда от реформа. Това ли е начинът, да се реформира. Не, това не е начинът да се реформира", каза Зарков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари