Германия прие ръцкото споразумение

0
Германия каза "ДА" на гръцкото споразумение
Германия каза "ДА" на гръцкото споразумение

454 депутати са гласували "ЗА", 113 "ПРОТИВ" и 18 са въздържалите се

Парламентът в Германия прие споразумението, постигнато между Гърция и международните й кредитори за трета спасителна програма за южната ни съседка. От 585 депутати, присъствали на извънредното заседание на Бундестага, 454 гласуваха"ЗА", 113 "ПРОТИВ" и 18 се въздържаха.

Германските депутати одобриха плана с голямо мнозинство, въпреки съпротивата, която канцлерът Ангела Меркел срещна в собствената си партия. Ден преди решаващия вот много депутати от управляващия Християндемократически съюз се обявиха против даването на нова парична помощ на стойност 86 милиарда евро. На пробен необвързващ вот вчера 60 от 311 консервативни депутати гласуваха с "Не" или се въздържаха.

Дебатът в германския парламент започна в 9 часа местно време. Както и се очакваше, Меркел не направи обръщение към депутатите, въпреки че дойде в пленарната зала, а остави финансовия си министър Волфганг Шойбле да говори от името на правителството.

"Разбира се, след опита, който имаме от последните години и месеци, няма гаранция, че всичко ще проработи. Така че имаме основания да имаме съмнения. Но предвид факта, че гръцкият парламент вече прие голяма част от необходимите мерки, би било безотговорно от наша страна да не се възползваме от възможността за ново начало в Гърция".

Броят на противопоставилите се е по-нисък отколкото през юли, когато 191 депутати бяха против започването на преговори с Гърция. По-късно днес и холандският парламент трябва да се произнесе по помощния пакет, който се очаква да достигне 86 милиарда евро за три години. Австрия, Естония и Испания вече приеха новото споразумение за южната ни съседка.

Източник: news7.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари