ГЕРБ застава зад шефа на КЕВР, но той не искал втори мандат

0
Следващият председател на комисията трябва да бъде доказано честен човек, заяви Делян Добрев
Следващият председател на комисията трябва да бъде доказано честен човек, заяви Делян Добрев Снимка: БГНЕС

Следващият председател на комисията трябва да бъде доказано честен човек, заяви Делян Добрев

"Не само, че няма законодателни промени в сферата на енергетиката, но и комисията която създадоха управляващите преди един месец, в която трябваше да се родят законодателни промени, не е направила нито едно заседание". Това коментира Делян Добрев от ГЕРБ в студиото на "Денят започва".

Според него е голям шансът КЕВР да стане по-малко професионален орган, тъй като е доказал, че е независим орган и е създал спокойствие в последните 7-8 години в сектор енергетика. Добрев подчерта, че това спокойствие го няма през последните 6-7 месеца, защото това не зависи от КЕВР, а от правителството.

"Тази криза на цените в цяла Европа беше посрещната с компесаторни механизми, такива каквито в България няма. Тоест, регулаторът няма как да реши проблема, а това трябва да се направи от правителството, а то не го прави", добави Добрев.

Аз харесвам много Иван Иванов, бих го предложил за втори мандат, но според мен, той не иска, обясни депутатът от ГЕРБ.

Профилът на следващия председател трябва да бъде експерт, доказано честен човек, който няма да се поддаде на натиск от страна на правителството. Защо този регулатор трябва да е независим? Защото ако не е независим, правителството ще му разпорежда да намали цената на тока. Но с мораториума, всяко едно такова действие, което не е подчинено на пазарната логика и на правилата на регулатора, ние го плащаме с лихвите, коментира от Делян Добрев.

Според него, в периода на мораториума върху цената на тока - от 1 януари до 1 април, ще се трупа недовзет приход от страна на електроразпределителните предприятия, тоест те ще харчат повече пари.

"За да могат да похарчат повече пари, те трябва да ги вземат от заеми. Заемите банките ги дават срещу лихви. И заемът заедно с лихвата трябва да бъде признат от регулатора на 1 април и включен в цените. Тоест отлагането на мораториума от 1 април ние ще го платим с лихвите", обясни Добрев.

Той заяви, че за декември нито една фирма и нито един потребител не е получил и един лев компенсация.

"Най-големият проблем, че някои предприятия затварят, е че тези високи цени, рефлектират и върху крайните цени. Това увеличение на тока, няма да го плати бизнеса, а накрая ще го платят хората", каза още Добрев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари