ГЕРБ отхвърли идеята за незабавни преговори с Русия за ваксини

0
​Препарати, произведени извън ЕС, евентуално ще се купуват след консултации с Брюксел, решиха управляващите
​Препарати, произведени извън ЕС, евентуално ще се купуват след консултации с Брюксел, решиха управляващите Снимка: БГНЕС

Препарати, произведени извън ЕС, евентуално ще се купуват след консултации с Брюксел, решиха управляващите

От ГЕРБ отказаха да подкрепят предложението на БСП парламентът да задължи Министерския съвет да “предприеме всички необходими действия” за осигуряване на руската ваксина Спутник V за българските граждани.

Управляващата партия прокара редактиран вариант на инициативата на социалистите, според който правителството трябва да започне „своевременни консултации с Европейската комисия с цел проучване на възможностите за покупка на ваксини във връзка с пандемията от COVID-19, които са получили разрешение за употреба в държави извън Европейския съюз или Европейското икономическо пространство”, пише в.Сега.

С други думи, решение за внос на руска ваксина, или каквато и да било друга ваксина от производител извън ЕС и ЕИО, евентуално ще бъде взето, след като българската държава получи зелена светлина от Брюксел.

ГЕРБ: Трябва и количество, и качество

"Ние сме длъжни да спазваме действащото законодателство в Република България по отношение на лекарствените продукти в хуманната медицина, което не позволява за препарати, които са резултат от биотехнологии, които са за ваксинопрофилактика, да минат през национална ускорена процедура по одобрение. Такава процедура трябва да бъде само централизирана от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА)", обоснова предложението на ГЕРБ Даниела Дариткова - шеф на парламентарната им група и на здравната комисия на Народното събрание. И допълни: "Трябва да гарантираме на българските граждани не само достатъчно количество, но и достатъчно качество ... Чия ще е отговорността, ако ние решим да престъпим правилата и осигурим ваксини чрез директно преговаряне с руската страна, без те да са преминали съответните процедури на изпитване? ... Решението, което сме предложили, следва духа на вашата идея ние да имаме достъп до всички ваксини, които са произведени извън територията на ЕС, но които са получили съответното одобрение от ЕМА, за да гарантираме качество, ефективност и безопасност."

БСП: Криете се зад Европейската комисия

От БСП бяха категорични, че единствената възможност за бърза доставка на необходимите ваксини е Русия. "Няма достатъчно ваксини. Ние сме изправени пред дилемата – или спазваме законите, или осигуряваме единствената възможна превенция за българските граждани", заяви соцдепутатът Георги Йорданов. "Препращате цялата отговорност към Европейската комисия, зад която се криете за пореден път. Самата Европейска комисия е казала, че държавите могат да поемат тази отговорност, ако искат, стига да имат правителство, което има това мъжество. И не се крийте зад закона за лекарствените продукти. В този закон има какво да се поправи и вие сте променяли тук какви ли не закони за далеч по-малки проблеми, без да ви мигне окото, за няколко часа", нападна управляващите съпартиецът му Крум Зарков.

ДПС: Дано следващото Народно събрание е различно

Депутатите от ДПС предпазливо останаха неутрални по казуса и предпочетоха да порицаят колегите са за поведението им в последния работен ден на настоящия парламент. "Работата на това Народно събрание ще завърши както започна – с разнопосочни послания, непредвидимост, прецакване и изземване на инициативи, когато те са добри, с валяка на мнозинството. Надявам се следващото Народно събрание да бъде такова, че да коригира тези грешки, които са допуснати. Както казва народът: а, дано, ама надали", коментира Нигяр Джафер.

"Обединени патриоти" - напълно разделени

В хода на дебата "Обединени патриоти", които формално остават партньори на ГЕРБ в управлението, демонстрираха фактическия разпад на коалицията си. От ВМРО застанаха зад предложонието на ГЕРБ с аргумента, че Спутник V ще получи в срок до месец, месец и половина одобрение от ЕМА и тогава България ще може да започне разговори за доставка. От НФСБ обаче призоваха да не се изчаква. "Третата вълна в момента просто ни помита ... Никакво чакане на ЕМА – веднага гласуване на Спутник", обърна се към другите депутати Славчо Атанасов от НФСБ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари