ГЕРБ: Кой ще плати сметката за решетките на НС?

1
От какво ви е страх, господа управляващи? От съединението или от силата?, пита Десислава Атанасова
От какво ви е страх, господа управляващи? От съединението или от силата?, пита Десислава Атанасова Снимка: БГНЕС

От какво ви е страх, господа управляващи? От съединението или от силата, пита Десислава Атанасова

"Г-н председател, повече от 24 часа цялото ни общество се вълнува от един въпрос, кой и защо постави решетки на парадния вход на Народното събрание? Задават се и други въпроси: Кой и защо го нареди, кой ще плати монтажа и демонтажа им и санкцията по административния акт, наложена на Народното събрание?"

Това попита председателят на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова в декларация от името на парламентарната група (ПГ), предаде БТА.

В декларацията се изтъква, че за да се говори за парламентаризъм, отношение има не само буквата на закона, а духът, атмосферата, архитектурата, възприятието и доверието. "През вчерашния ден бе демонстрирано от вас и от ваши колеги непременното зачитане на буквата на закона, не толкова на духа. Съгласно буквата на закона, никой не може да унищожи сграда паметник на културата като монтира някакво съоръжение, наподобяващо килийна конструкция. Затова и резонният въпрос е, кой закон спазихте, г-н председател, при допускането на тази гавра с паметник на културата от национално значение", заяви Атанасова. Тя припомни някои факти за архитектурата на тази сграда. По думите на Атанасова тя е една от първите, построени след Освобождението през 1884 г. с решение на министър-председателя Петко Каравелов и е символ на независимостта на българската държава. "През този вход, уважаеми господин председател, входът с вашите решетки, е влизал Фердинанд, за да приветства българския народ след обявяването на Независимостта на България", посочи Атанасова.

В декларацията се посочва, че под надписа на българския герб: „Съединението прави силата“, "Промяната" са монтирали решетки, а срещу този надпис от месеци наред има метални ограждания.

"От какво ви е страх, господа управляващи? От съединението или от силата?" - попита председателят на ПГ ГЕРБ-СДС.

Атанасова отбеляза, че именно съединението ги е обединило в "хибрида - правителство". "Нали зачитахте волята народна, господа демократи, и по тази воля сте в тази зала. Не знам дали осъзнавате, че е и в най-мракобесните времена никой не си е позволявал подобно нещо със сградата на българския парламент", каза Атанасова. Тя попита управляващите дали осъзнават, че тези, от които се пазят, всъщност са техният работодател.

"Срещу тях ли издигнахте метални стени или се пазите от силата, от силата на недоволството, от справедливия гняв на хората, от възможността някой да ви поиска сметка, че съсипвате държавата ни. Спомнихте ли си, г-н председател, кой разписа разпореждането за монтажа на решетките, защото да твърдите, че не сте автор на това решение, означава че някой друг взима решенията в парламента. Да твърдите, че някой ви е наредил е опасно за поста, който заемате, защото по Конституция вие сте отговорен и не ми се ще да мисля, че някой може да ви нареди и друго, например да изкопаете воден ров около парламента или стрелкови кули, или да пуснете ток по решетките", коментира Атанасова. По думите ѝ да се търси индулгенция в препоръки е неуместно. "Защо го направихте г-н председател и кой ще плати сметката?", попита Атанасова. "Да не би пък "Промяната" да има някакъв фетиш към решетките? Министър-председателят ви поиска решетки за лидера на опозицията – получи ги и след 24 часа съдът постанови, че те са незаконни. Вие поискахте решетки за парламентаризма и след 24 часа ви постановиха да ги премахнете. Колеги, не е смешно, вземете си поука. Не опитвайте друго, защото народът скоро и такъв срок няма да ви даде", каза Атанасова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари