ГЕРБ и ДПС се хвърлиха срещу Радев и правителството

0
Погазване на конституцията и суспендиране на парламентарната власт са част от обвиненията, които двете формации отправиха към президента
Погазване на конституцията и суспендиране на парламентарната власт са част от обвиненията, които двете формации отправиха към президента Снимка: © Bulphoto, архив

Погазване на конституцията и суспендиране на парламентарната власт са част от обвиненията, които двете формации отправиха към президента

В последния работен ден на 46-ото Народно събрание ДПС и ГЕРБ-СДС последователно предприеха жестока атака срещу президента Румен Радев. По-голямата част от заключителните изявления, които направиха лидерите на парламентарните им групи, бяха посветени на критики срещу държавния глава и назначеното от него служебно правителство, пише вестник Сега.

ДПС за Радев: Президент, който смята, че Конституцията няма значение

Първи започна лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. "В последните месеци сме свидетели на безподобно отношение към конституцията и законите на страната: нарушение на конституцията от най-високо ниво – президент и Народно събрание. Президентът не просто си позволи да назначи за министър лице, което не отговаря на изискванията на конституцията. Той безпардонно зачеркна законността. Няма такъв прецедент в най-новата ни история", обяви Карадайъ. Очевидно той визираше служебния министър Кирил Петков, за когото през последните седмици бушуват ожесточени спорове заради съмнения, че е бил чуждестранен гражданин, когато е заел поста си.

"Намери се президент, който смята, че конституцията и законите нямат никакво значение. Този президент, като се поставя над конституцията, или се е самозабравил, или съзнателно прокарва идеята за президентска република, без да има понятие какви поражения нанася на демокрацията, на държавността и до каква степен поставя под риск бъдещето. На този президент искаме да му кажем - с действията си той руши държавността и демокрацията, застрашава мира и стабилността в страната и региона. За 5 години не успя да осмисли президентската институционалност и да разгърне конституционните си правомощия. За 5 години не успя да разбере силата на прекия избор и на подкрепата на избирателите", продължи Карадайъ. И се закани, че ДПС "няма да позволи някой случайно попаднал в политиката да руши това, което е създадено през всичките тези години".

От Радев водачът на движението се прехвърли на Бойко Рашков - назначения от държавния глава служебен вътрешен министър. По думите му акциите на полицията срещу търговията с гласове по време на последната предизборна кампания "могат меко да бъдат наречени репресии и унижения". "Те имаха за цел сплашване и унижаване на човешкото достойнство ... Тези действия на вътрешния министър събудиха грозни спомени от тоталитарното комунистическо минало, пазено в най-отдалечените кътчета на съзнанието на мюсюлмани, етнически турци, помаци, роми", обяви Карадайъ. И предупреди: "Не трябва да позволяваме на самозабравили се вътрешни министри да нарушават законите на страната".

Най-малко той говори всъщност по основната тема - оценката за 46-ото Народно събрание. "Моделът ГЕРБ продължава с пълна сила, но с други изпълнители" - обобщи водачът на ДПС.

ГЕРБ-СДС: Действията на служебния кабинет са симптом за суспендиране на парламентарната власт от президента

От ГЕРБ-СДС обвиниха държавния глава, че носи отговорност за провала на отиващия си парламент, наравно с политическите сили. "Духът на българската конституция не вменява по никакъв начин на един служебно назначен от президента кабинет да реформира различни сектори в обществения живот, да въздава справедливост и да изгражда дългосрочни стратегии. Последното е единствено симптом за скрити намерения за суспендиране на парламентарната власт от страна на президента ... Една от причините за днешната политическа безизходица е именно погазването на духа на конституцията и отказът на президента Румен Радев да спазва каквито и да било политически правила и да съдейства за излизането от политическата криза", обяви шефът на парламентарната им група Десислава Атанасова.

По думите ѝ президентската институция е била превърната от Радев в предизборен щаб, вместо да бъде пространство за диалог. "Ресурсът на изпълнителната власт беше използван активно и целенасочено за създаване на инженерни политически проекти, които да заменят провалилите се партии на протеста. Докато партиите на протеста се радвахте, че служебното правителство изчегъртва ГЕРБ, не разбрахте, че то е започнало да изчегъртва и Вас. Предстои да го разберете и да го усетите истински съвсем скоро", предупредително се обърна Атанасова към новите формации.

Тя също, като Карадайъ, се нахвърли върху Бойко Рашков, когото обяви за "един от факторите за хроничната политическа нестабилност и краткия мандат на отиващия си парламент". И аргументът на Атанасова беше същият като на лидера на ДПС - сплашвания на партийни активисти по време на предизборната кампания. "Никога през последните 30 години не е имало подобни манипулации на действащата власт по отношение на изборите. Никога не е имало толкова тежка атака от страна на силовия апарат на държавата срещу определена партия", гръмко заяви депутатът от ГЕРБ-СДС. А накрая декларира, че залогът след предсрочните парламентарни избори е "оцеляването на самата параментарна демокрация, която през последните месеци беше грубо атакувана от действащия президент".

БСП към новите формации: Тук сте, значи сте статукво

В собственото си изявление соцлидерът Корнелия Нинова изреди няколко причини за тежкото състояние на парламента. На първо място открои появилото се разделение на партии в Народното събрание, които са обявени за статукво, и на партии извън него, които са носители на промяната. "Вие вече два парламента участвате – тук, вътре – следователно, вече сте статукво", обърна се Нинова към новите формации ИТН, ДБ и ИБГНИ.

Като втора причина тя изтъкна "липсата на разум и отговорност за съставяне на мнозинство". "Плаващо мнозинство означава плаваща покупко-продажба – на гласове, на интереси", посочи Нинова. И изтъкна абсурдността на това ИТН - партията, спечелила изборите, да се обявява за опозиция. "На кого сте опозиция? На себе си, защото управлявате народното събрание и повечето от комисиите", констатира водачът на БСП.

На трето място за провала на 46-ото Народно събрание Нинова постави това, че "емоциите и интересите на Аз-а, и групови интереси взеха връх над разума и интересите на държавата". "Това показва политическа незрялост, може би зависимост, и се стигна до лични обиди с представители на флората и фауната, до оценки на физически и психически характеристики. Сбъркана работа и сбъркан подход", обобщи тя. Като положителна стъпка открои актуализацията на бюджета. Но посочи, че така "просто закърпихме положението за три месеца".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари