Йордан Цонев: ДПС ще даде своя скромен принос Радев да не е президент

0
Обвинението срещу Пеевски по "Магнитски" е скалъпено в български офиси
Обвинението срещу Пеевски по "Магнитски" е скалъпено в български офиси Видео: БНТ

Обвинението срещу Пеевски по "Магнитски" е скалъпено в български офиси

"Опитите на самоопределилите се за "партии на промяната и протеста" са абсолютни ялови и безпомощни да съставят кабинет."

Това заяви снощи в "Панорама" пред БНТ Йордан Цонев от ДПС.

На въпрос дали е било шега или истина изказването му , че ДПС ще се обедини с БСП и ГЕРБ, Цонев отговори: "Шега. Как така ще се обединяваме, ние трябва да оставим в следващия парламент и в по-следващия така нареклите себе си "партиите на протеста" да правят опити и още опити, да съставят кабинет. Опитите им са абсолютно ялови, безпомощни. Показаха най-грозното лице на демокрацията в последните два парламента, точно тези три партии", каза той.

"Ние трябва да ги оставим да хвърлят страната в хаос. Шест месеца да нямаме правителство, после още шест. Към здравна и икономическа кризи, да прибавят и политическа криза. Това целят те", разясни Цонев.

"Като ни обвиняват, "ама вие сега годеж ли правите с ГЕРБ и БСП". Какво трябва да направим в следващия парламент? Какво очакват от нас хората в следващия парламент? Очакват правителство, очакват отговорно отношение. Очакват да не казваме с този и този "не", а да кажем какво ще правим, този, който дойде да се съгласи да го правим", посочи депутатът.

"Кой ви определи като такива партии на протеста и промяната? Вие се самоопределихте. Защо сложихте тези ограничителни линии? Защо обрекохте политическия живот и страната да нямат правителство? Защо?", попита Цонев.

Ситуацията с "Росенец" съм ви казал, че беше политически елемент, за да влязат в парламента определени политически сили, каза той.

Хората видяха отговорността, те ни изпращат в парламента да свършим определена работа, първо да съставим кабинет, програма какво ще правим. Изпратили са шест политически партии, три от тях казват "ние с другите две или три няма да правим". Ама народът не ви дава 121 гласа и какво правите - връщате недоволни вота на хората, веднъж, втори път - колко пъти, попита Цонев.

"Никой няма право от тези партии да ни пита, сочи и да слага разделителни линии - вие ще направите ли с ГЕРБ и с БСП правителство? Да, ще направим с всяка политическа партия - и с ГЕРБ, и с БСП, и с ДБ - и с всяка партия, която изпрати българският избирател в парламента и която е съгласна да се работи по определени реформи и по определен път да тръгне страната да излиза от кризата", отбеляза той.

И ГЕРБ, ние и БСП отчасти, и в миналия парламент и в този им беше дадена безусловна подкрепа да направят кабинет поне до Нова година, не можаха. Ние искахме само да започне възстановяване на нормалността в държавата. Те го показаха. Искаме да спасим парламентаризма, казвам го много сериозно. Парламентаризмът е основата на демокрацията, без парламентаризъм в тази страна, видяхме до какво се стига, каза Цонев.

Сега виждаме в българския парламент, че опитите да се възстанови парламентаризмът, се изражда "циркаджилък", от парламентарната трибуна в момента се лее безотговорно слово, което разделя нацията, продължава да се лее популизъм, от парламентарната трибуна понякога строи откровена глупост. Това не може да бъде лицето на българския парламентаризъм, това искаме да спасим, мисля, че хората, ще ни оценят. ДПС са най-конструктивни в пленарната зала, допълни той.

Решението за пенсиите е добро. Ние в началото бяхме против актуализация на бюджета, но когато видяхме, че заради инфлацията без актуализация пари може да не стигнат до българските граждани, пенсионерите и здравните специалисти, решихме да участваме в актуализацията, но ще подкрепим краткосрочните антикризисни мерки, а не дългосрочните политики. В пенсиите подкрепихме мярка, която е от тук до Нова година. 120 лв. не са 50 лв. Когато изтече тази мярка, ще влезе дългосрочната. Гражданите ще видят, че в бюджета по всички мерки вътре заедно сме правили така, че да не страда дефицитът. Това е конструктивизъм, каза Цонев.

Цонев коментира и напрежението, създало се след репликата на Румен към лидера на ДПС Мустафа Карадайъ за неговата родина: "Един държавен глава трябва да държи сметка за рецепцията на думите си сред своя народ. Ти си държавен глава, не сме ние. Да зададеш пред камера този въпрос, който засяга патриотичните чувства на тези хора, за които (понеже аз ги познавам и правя срещи с десетки хиляди само за една кампания) - те се гордеят с това, че са останали в България, когато ги прокуждаха, когато ги нараниха, когато им потъпкаха достойнството. Те избраха не да отидат в родината-майка, а да останат в истинската си родина, в която са родени, в която и дедите им са родени. И когато им кажеш, че са истински патриоти, че са останали, очите им се пълнят със сълзи на удовлетворение", заяви Цонев.

Да не познаваш собствения си народ и различните етнически групи и да запиташ техния лидер, каза той.

Цонев допълни, че е получил много есемеси от български турци, в които е имало много болка от думите на държавния глава, за когото те са гласували. "Болка! В есемесите се съдържаше следното: "Ние, по-голямата част от нас, смятаме, че политическото ни представителство е ДПС, и че най-добрият защитник на нашите права и свободи е тази партия, и лидерът на тази партия представлява нас. Не може го питаш с такъв тон и да му зададеш такъв въпрос. Може да питаш всеки друг като седнеш на чаша вино". Така че въпросът не е нито конкретен, нито е към случайно изказване на Мустафа Карадайъ. Ще има последствия за българския президент", закани се Цонев.

"Ние няма да го подкрепим. Дадохме своя скромен принос той да стане президент. Сега ще дадем своя скромен принос той да не стане", категоричен бе той на въпрос за предстоящите президентски избори и кандидатурата на Румен Радев. Няма да го подкрепим, това е наше политическо решение, допълни още.

"Направете си срещи с хората, които гласуваха за него. И ще видите техния отговор", заяви Йордан Цонев.

"Геополитическият и ценностен избор на България е в голяма степен подпомогнат и иницииран от ДПС от нашия почете лидер д-р Ахмед Доган, и това го знае всеки български гражданин. Ние не подлагаме на съмнение нашия геополитически избор - НАТО и ЕС. ДПС няма да си развали отношенията с Америка, която за нас е най-големия партньор. Това не означава, че като ДПС е направил геополитически избор, че сме направили и избор да приемаме неща, които за нас са неприемливи. Не означава, че заради геополитическия избор, сме избрали "някакъв вид васално поведение" - не. Ние сме нация и държава, народът определя кой да управлява, а съдът кой е виновен и нямаме нужда от такава подкрепа. Ние заявихме ясно, че искаме доказателства по "Магнитски" и докато не ги видим стоим зад Деля Пеевски. Питаме всички български и европейски институции по казуса "Пеевски". Има ли данни? Питаме и посолството, изпратихме и писмо до Конгреса. Искаме да си изясним истината за г-н Пеевски, защото според нас това обвинение е скалъпено в български офиси. Ние оставаме верни на геополитическия си избор и верни на нашите приятели - Америка, но по този въпрос имаме различия и си отстояваме нашата независимост", заяви Йордан Цонев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Дойде време разделно!
Ботуши за жената или гуми за колата...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари