ГЕРБ е Бойко Борисов

0
В партията има групи и лобита, но те не си съперничат и са верни на лидера
В партията има групи и лобита, но те не си съперничат и са верни на лидера

"В ГЕРБ няма разделение след скандала с новите апартаменти, няма крила на председателя Бойко Борисов и на заместника му Цветан Цветанов, "защото ГЕРБ е Бойко Борисов". В същото време в ГЕРБ има групи и лобита, но те не си съперничат и са верни на лидера."

Това обясни депутат от управляващата партия пред "Дневник".

Официалните изказвания по темата за това как се отрази имотният скандал на управляващите са малко и са предварително обмислени. Политици убеждават, че скандалът с апартаментите не се коментира между колегите, а тема за противоборства в партията нямало. Битува и друго настроение - разочарование от исканите оставки, казват от парламентарната група.

Депутатът Тома Биков заяви в петък сутринта пред "Нова телевизия": "Това, което се случи в последните седмици, показва, че ГЕРБ е единствената партия, която няма номенклатура, няма хора, които да са поставени над останалите". Той смята, че подаването на оставки след скандал е много силна инвестиция на обществено доверие и че ще даде на ГЕРБ нов кредит на доверие за евроизборите.

Притеснения в ГЕРБ

Не всички депутати от ГЕРБ обаче споделят мнението на Биков. Неколцина не скриха разочарованието си от реакцията на Бойко Борисов, който освободи шестима от законодателната и изпълнителната власт, за които имаше публикации, че са купили апартаменти на цени, по-ниски от пазарните или поне на такива цени са декларирали сделките си. Към тях трябва да се добави и кметът на Созопол Панайот Рейзи, който напусна партията, но остана кмет, макар и временно отстранен от длъжност.

Заради бързата реакция на Борисов никой от депутатите не се чувства сигурен за поста си при евентуална публикация за него и това ги кара да се смятат за незащитени, каза политик. В партията посочват като доказателство за тезата трудността, която Борисов срещна при намирането на заместник на Цецка Цачева, която първа подаде оставка като министър на правосъдието. Борисов разказал, че говорил със 6-7 седем души, на следващия ден се отказвали, защото някой в семейството "има една имотна сделка".

В крайна сметка за министър на правосъдието беше избран Данаил Кирилов, който до този момент беше председател на правната комисия в парламента. Все още няма избран председател на правната комисия на мястото на Кирилов. За поста са обсъждани Десислава Атанасова и Димитър Лазаров. И двамата отказват засега. Временен председател е Десислава Атанасова, която е заместник-председател на комисията.

Цветанов е недолюбван и заменим

Цветан Цветанов, който ръководи всички структури на партията и предизборния щаб, не получава одобрение от всички депутати, макар според някои да е излишно демонизиран. Едната причина е, че народни представители са карани да подписват проекти за закони и за изменения от него лично или чрез Данаил Кирилов, които дори не са чели. Другата изтъквана причина е, че в пика на скандала с публикация за апартамента му той замина за САЩ, дълго мълча и целият удар се посрещнал от партията.

Депутати са убедени, че няма да има големи щети за организацията, ако Борисов се освободи от дясната си ръка и твърдят, че Цветанов вече не владее партията. Като потвърждение на тази теза привеждат неслучайните според тях изказвания на двама от тясното ръководство. Вицепремиерът и член на Изпълнителната комисия Томислав Дончев каза, че Цветанов дължи повече информация, докато той беше в САЩ. Другият заместник-председател на ГЕРБ Йорданка Фандъкова оцени като правилна, но закъсняла оставката му.

Не разкол, а пролетно почистване

Самият Борисов направи няколко изказвания за Цветанов, разчетени в ГЕРБ като предупреждения. "Цветан Цветанов имаше рожден ден днес. Да му е честит! Аз така му го честитих – да го питам как може да каже такова нещо, че няма кой да го накаже. Първо – може да ни накаже Господ, може да ни накажат хората. Мога да го накажа и аз!".

Това заяви Борисов в извънредно изявление след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност при президента Румен Радев. Поводът за изказването му са думите "Не се чувствам наказан, защото няма кой да ме накаже" - коментар на Цветанов в деня, в който освободи мястото си на депутат.

"Не може толкова тежко наказание да получи - да напусне парламента, да напусне шефското място на парламентарната група, шефското място на комисия по сигурност и заради този договор да се внесе съмнение, че това е едва ли не пунта мара, казано на преводен език. Това е просто несериозно.

Той, понеже е убеден в своята невинност и още не може да схване всъщност в каква ситуация се е поставил. Да му се чуди човек", каза Борисов в Брюксел след като Цветанов беше записан като нещатен сътрудник на парламентарната група на ГЕРБ. Малко по-късно Цветанов се отказа да е парламентарен сътрудник.

Бойко Борисов и Цветан Цветанов се разминават на национална работна през януари, на която Борисов предупреди актива си да внимават с думите "Ако не ви светне червена лампичка, аз ще ви светна синя".

За голяма част от подалите оставки изнесеното в медиите е повод, а не е причината, каза един от депутатите. Според него седемте оставки досега говорят не за разкол в ГЕРБ, а за пролетно почистване в ГЕРБ, предприето от лидера.

Източник: Дневник
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари