Георги Пинелов: Работих предано за ГЕРБ 12 години, но бях предаден

1
Бившият първи на ГЕРБ в Созопол и бивш областен управител на Бургас от първото правителство на Борисов се кандидатира за кмет от друга партия
Бившият първи на ГЕРБ в Созопол и бивш областен управител на Бургас от първото правителство на Борисов се кандидатира за кмет от друга партия Снимка: Георги Русчев / Флагман

Той е кореняк созополчанин, на 40 години, семеен с две деца. Завършил е  бакалавърска степен „Публична администрация“ в Бургаския свободен университет и магистратура по „Мениджмънт на стопанското развитие“ в Стопанска академия-Свищов. Има частен бизнес в сферата на туризма, услугите и охраната на обекти. 

През 2007 г., със завръщането на Константин Гребенаров в Созопол, Георги Пинелов се ангажира с идеите на ПП ГЕРБ и до вчера е предан единствено и само на тази партия

За бившия първи на ГЕРБ в Созопол и бивш областен управител на Бургас от първото правителство на Борисов, Пинелов казва, че успял да го привлече с чистата идея за промяна на тогавашното местно управление при покойния вече кмет от БСП Веска Караманова и председателя на Общинския съвет Панайот Рейзи от СДС. Двамата, поради различните си политически възгледи така и не съумяват да бъдат полезни за своя град.

 „Г-н Рейзи стопираше всяка инициатива, идваща от кметската администрация – без значение колко важна е за населението и бизнеса. За 4 години Караманова не реализира нищо съществено и това бяха тежки  години за Созопол. Гребенаров увлече млади и амбициозни хора, създавайки нова вълна от политици и вярвайки, че той ще се пребори за кмет, ще има ГЕРБ мнозинство и ще се промени ситуацията. Последваха години, в които не всичко се случи така, както си го представяхме...”. Така започва разговорът ни с днешния кандидат за кмет на община Созопол от малко известната, регистрирана наскоро партия „МИР” - Георги Пинелов, предава Флагман.

-Г-н Пинелов, видяхме името ви регистрирано в ОИК като кандидат за кмет от партия, която не е Вашата ГЕРБ и в листа като водач на кандидати за общински съветници – с вас са личности, които до вчера в ОбС  бяха част от мнозинството на ГЕРБ. Защо напуснахте?

-От дълго време съм обмислял възможността да се кандидатирам за кмет, не от вчера. Ще бъде пред вас докрай коректен и искрен. В личен разговор с бившия вече кмет на Созопол Панайот Рейзи преди доста време, не онзи ден, аз заявих открито, че когато той се оттегли и не участва в кметска надпревара, аз ще се кандидатирам, защото се чувствам подготвен.  Факт е, за жалост, че областното ръководство и Изпълнителната комисия на ГЕРБ не припознаха мен за този вот. Каква е причината – не знам. Работих за ГЕРБ 12 години, това са моите най-хубави години от младостта ми. Отдадох се на партията и бях лоялен. И не смятам, че след като съм вложил толкова много лична енергия в политическа кауза, аз трябва да се оттегля, сякаш нямам сили да се преборя за доверието на всички, които ме познават.

-Кога подадохте оставка  от ръководството на ГЕРБ-Созопол? Защото, неофициално, бяхте спряган почти със 100 % сигурност като кандидат за кмет на ГЕРБ от юни месец до началото на септември?

-Оставка подадох непосредствено след като видях резултатите ни от европейските избори – пред вр.и.д. председател на ГЕРБ-Созопол –  Светлана Лулева, пред областния председател Димитър Бойчев и пред Изпълнителната комисия. Бях в щаба от малкото хора, броящи се на пръстите на едната ми ръка, които категорично работехме единствено и само в полза на ГЕРБ. Установих в нощта след проведените избори, че има колеги, които не са работели за ГЕРБ, а за други партии, те не поеха отговорността за загубата в нашата община, макар разликата да беше само с 50-ина гласа в полза на БСП. Някой трябваше да поеме отговорността. Аз съм морален човек и реших  да направя това.  Най-подробно мотивирах оставката - защо, как, кои, кога... Чувствах се предаден. Аз мислех, че сме екип и всички работим реално за ГЕРБ. Оказа се, че малко сме хората, които сме мислели за успеха ни в тези евроизбори и конкретно за победата на нашата партия

-Заради този акт на самоотверженост ли смятате, че така усилено през лятото започна да се спряга Вашето име за бъдещ кмет на Созопол, тогава ли оцениха вашите качества, лоялността Ви?

-Не съм се замислял. Но разочарованието ми бе огромно.  В крайна сметка се видя, че и „да се хвърля в огъня” на местно ниво, това не значи, че ще ме оцени централата в София. Изборът на кандидат за кмет Красимира Германова, след случилото се по време на евроизборите в Созопол, е необясним за мен и за хората с морал в тази партия, имайки предвид посланията, които месеци по-рано бях отправени на най-висшия партиен форум от лидера ни Бойко Борисов.

-Общинското събрание номинира  Вас,  Гребенаров и Германова. Гребенаров също се надяваше да бъдат оценени качествата му от централата. Очаквате ли подкрепа от него и неговите симпатизанти? Питам има ли нагласа за общ реваншистки фронт.

- С Гребенаров не съм се виждал от  десетина дни. Случайно го срещнах на улицата, поздравихме се, разменихме  две нормални приказки като съграждани, но до там. Нямам представа дали би подкрепил мен или настоящия избор, който е направен от Изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ. Времето ще покаже каква е неговата позиция.

-Ако бяхте включен на избираема позиция в листата на ГЕРБ за общински съветници, това щеше ли да е достатъчно за Вас, за да не се усложнява толкова много обстановката?

-Категорично не. Постове и позиции с такива пазарлъци за мен не са самоцел. Не съм женен за поста „Общински съветник”, който носи някаква форма на престиж. В крайна сметка нито възнаграждението, нито каквото и да  било, би ме поблазнило  на всяка цена да бъда общински съветник. Това може да го потвърди г-н Панайот Рейзи за 4 години по-рано и г-н Гребенаров за 8 години по-рано, когато, как  да се изразя деликатно, за да не кажа, че той  направо си беше подменен с другия господин. 

-На кои хора ще разчитате на тези избори?

-На тези, които намериха сили да ме последват открито в това ново начинание. Техните имена не са тайна. Това са двама мои колеги от ГЕРБ - Христо Бардуков, който бе гражданска квота в ОбС, другият е  Янчо Георгиев. Преди всичко с двамата ме свързва приятелството, не толкова партийната обвързаност. Ако живот и здраве спечелим изборите, мисля, че доста други наши симпатизанти ще имат смелост да кажат, че виждат в мен човека, който да работи в името на общността.

-Ще се стигне ли до балотаж?

-Категорично ще има балотаж, има шестима претенденти за кмет. Не мисля, че някой от нас ще успее  да събере над 51% от вота, за да спечели от първи тур.

-Морската и богата община Созопол е стратегическа за ГЕРБ, Бойко Борисов не би си позволил да я загуби. Давате ли си сметка срещу какво се изправяте?

-ГЕРБ е управляващата партия, но аз усещам подкрепата, която получавам  ежедневно от своите съграждани, които виждат и припознават в нас алтернатива за по-добро управление и бъдеще на града. За мен това е много по-важно. Искам да остана да живея в Созопол,  да отгледам децата си тук. Созопол преди всичко е спокойно място за живеене. И не е личен реваншизъм. Обидата е първична емоция, тя премина. Взех решение и нося отговорност. 

-Ако г-жа Красимира Германова стане кмет, вие как ще работите с нея? Звучите като крайна опозиция.

-Ще работя единствено и само за бъдещето на Созопол. Ако предложенията й бъдат градивни, защо да не бъдат подкрепени?! Не съм тръгнал на война. Напротив – аз и моят екип сме си поставили задача да сме обективна опозиция и да проведем нормална кампания, в която да не нападаме никого и да предлагаме алтернатива на досегашното управление. Нищо повече.

-Какво не успяхте да свършите в мандата си като общински съветник и какво бихте желал да направите в бъдещия състав на местния парламент?

-Това ми беше първи мандат,  допуснах грешки – къде от малкия ми практически  административен опит, къде от предоверяване... Но в крайна сметка аз не бягам от отговорността и понасям вината си. От разстоянието на времето и събитията, които се случиха в последната година, това, което трябваше да направя, бе да прекрача линията на партийната дисциплина по-рано от случилото се, да се разгранича от управляващото мнозинство. И това е моята вина.

-Кога трябваше да стане това – през март т.г. при отстраняването на г-н Рейзи по започнало срещу него наказателно производство за длъжностно присвояване в особено големи размери, което май се оказа „балон”?

-По-рано. Първата индикация беше вдигането на данъците в общината, втората беше с вземането на решение от ОбС за тегленето на големия банков кредит. Но на нас ни беше обяснено, че този кредит е за рефинансиране на стари задължения, за построяването на новата автогара. Тогава, дори и опозицията гласува „за“. Само по себе си това бе прекрасно предложение – градът да се развие към местността „Мисаря“. Щяха да постъпят средства в общината под формата на строителни разрешения, такси и т.н., целият район щеше да живне. Този кредит преди година и половина бе между 4 и 6 млн.лв. Г-н Рейзи го изтегли, но той не отиде по предназначение. И до края на мандата се твърдеше, че имало някакви финансови затруднения, но общината разполагала с достатъчно ресурс чрез такси и данъци да се справи с този „лек” проблем. 

-В крайна сметка в какво финансово състояние е община Созопол към този момент?

-Общината е в процедура по изготвяне и следване на финансов оздравителен план, който, обаче, по моя неофициална информация, е върнат от Министерството на финансите, защото  има  забележки от министъра. Силно се надявам този план да бъде стриктно изпълняван и да може общината да се изправи на крака до 2021 г., какъвто срок ни дават. Не е нормално морска община  с такъв бюджет, при такива приходи, които би трябвало да влизат в общинската хазна, да бъде с толкова проблеми. Вижте съседните общини на морето и си направете извода дали може да се продължи по същия начин, какъвто ни се предлага от централата на ГЕРБ. Затова вземам нещата в свои ръце. Който ми вярва, да ме последва. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

В София се будят с чай от лайка, а във Варна с лай от чайка!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари