Георги Касчиев: Надвисва голям проблем с отработеното ядрено гориво и радиоактивните отпадъци

0
Притесненията на хората са резонни, заяви енергийният експерт
Притесненията на хората са резонни, заяви енергийният експерт

Притесненията на хората са резонни, заяви енергийният експерт

Търсят се варианти за съхранение на отработеното ядрено гориво.

"Тази година стават 50 години, откакто пуснахме първия реактор. Първата половината - до 90-а година, имахме такива отношения със Съветския съюз, че връщахме ядреното гориво от първите два блока без ангажимент за по-нататък. След промените се започна съхранение на отработеното гориво на площадката на АЕЦ "Козлодуй". С отработеното ядрено гориво имаме голям проблем. Съдържа над 97% от радиоактивните вещества от работата на реакторите", обясни енергийният експерт проф. Георги Касчиев, предаде Bulgaria ON AIR.

Трябва да се гарантира, че минимум 10 хил. години няма да има възможност да влезе в контакт с атмосферата, изтъкна гостът.

"При нас работите са много изостанали. До 2010 г. са правени някакви проучвания, след това работата замира. В последната стратегия, която аз ръководих, са залегнали редица мерки, които изискват интензивна работа и не съм сигурен, че тя ще бъде свършена. Имаме наложена наказателна процедура от ЕК, която е във втора фаза. Притесненията на хората са резонни. Въпросът е в подхода към местното население", каза още проф. Касчиев.

Според него политиците би трябвало "да си сдържат напъните за развитие на нови ядрени реактори", докато няма яснота има ли къде да съхраняваме отпадъците.

"Има 4 района, които са определени за по-нататъшни изследвания. Трябва да се определи основен район за проучване и детайлни изследвания. Това нещо ще струва минимум 10 млрд. лева. За да имаме успех с ЕК, трябва да го направим до 2050 г. Това никой няма да го направи, гарантирам ви", подчерта проф. Касчиев.

Той е категоричен, че на даден етап няма друг начин, освен да извадим и заровим радиоактивните материали. Иначе рисковете са много по-големи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    1
    Къв проблем?!!
    Складирайте го в къщата на Кирчо и на оня педераст Кокорчо а и в подземията на народното събрание, да еба тяхната мама недоклатена!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари