Иван Хиновски: Токът от новите реактори ще бъде по-евтин от този от ТЕЦ-овете

0
Постижимо е завършването на проекта за Седми блок на АЕЦ „Козлодуй” през 2033 година, заяви той
Постижимо е завършването на проекта за Седми блок на АЕЦ „Козлодуй” през 2033 година, заяви той Видео: NOVA

Суверенно право на всяка една страна е да променя на своята територия такси, акцизи и мит", каза той

При добра организация е постижимо завършването на проекта за Седми блок на АЕЦ „Козлодуй” през 2033 година. С американски и европейски компании такъв проект не може да се реализира непрозрачно”. Това заяви енергийният експерт Иван Хиновски в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” по NOVA NEWS.

Той припомни, че за изграждането на Осми блок на ядрената ни площадка е необходимо да има допълнителен ОВОС. „Процедурата изисква ОВОС за втори блок, който да се изгради там”, поясни той.

Изграждането на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ „Козлодуй” биха стрували между 5 и 7 млрд. долара. Това е между 120 и 150 евро или долара на мегават час. Това е под цената на една ТЕЦ с отчитането на разхода за вредните емисии”, каза буквално Хиновски без да се поясни дали сметките му са в евро или в долари за мегават часа.

Той обясни, че топлоелектрическите централи са важни за енергийния баланс, но тази технология си отива, както си отидоха парните локомотиви. „Въглищните централи в следващите 10-20 години ще имат много важна функция докато се изградят ядрените централи”, заяви Хиновски.

Според него не бива да се бърка акциза, който България настоява да получава от преноса на газ през наша територия, това не са транзитни такси. „Всяка страна е суверенна да определя допълнителни акцизи за енергийни услуги, които тя осъществява. Не виждам никакво противоречие с европейските директиви, това не е промяна в договора за транзит”, каза Хиновски по повод сезирането на Конституционния съд от президента Румен Радев за новите енергийни вноски върху транзита на газ. „Това е акциз за енергийна услуга”, защити предложената такса енергийният експерт. "Суверенно право на всяка една страна е да променя на своята територия такси, акцизи и мита", повтори Иван Хиновски.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари