Георги Кадиев: Заради 3% дефицит режем неща, които са важни

0
Намаляването на разходите си има цена, каза финансистът
Намаляването на разходите си има цена, каза финансистът Видео: NOVA

Намаляването на разходите си има цена, каза финансистът

Разликата в цифрите в първия и втория отчет за печалбата на БЕХ вероятно идва от отписани очаквани вземания. Това може да е резултат от съвет от одиторите, които са видели първия отчет и са наясно, че очакваните вземания няма да бъдат получени и затова са посъветвали да не се вписват в отчета. Това мнение изрази в предаването „Денят на живо” по NOVA бившият зам.-финансов министър и бивш депутат Георги Кадиев. Мнението му е след изявление по-рано през деня на премиера Николай Денков за вземанията на дивидентите от държавните предприятия и проверката в Българския енергиен холдинг, която да установи защо има промяна в първия и втория отчет на БЕХ.

Според Кадиев, ако държавата настоява да вземе в бюджета по-високата печалба на БЕХ, холдингът ще даде парите от други пера, предвидени за капиталови или инвестиционни разходи. „Отчетът на БЕХ няма да бъде истински. Те ще вземат печалби, които са на хартия”, обясни финансистът.

Ситуацията във ВиК Холдинг, в „Топлофикация-София” е същата, каза Кадиев. „Топлофикация” води някакви приходи от хора, които не са си плащали сметката от 5-6 години. Като не са я платили, те няма да я платят и сега", смята той. Според него тези очаквани вземания няма да постъпят в дружествата, но те плащат върху тях данък печалба.

За Проектобюджет 2023 г. Кадиев смята че приходната част е близка до реалността. „Вдига приходите от ДДС с 620 млн. лева, аз бих ги вдигнал малко повече, вдига акцизите със 100 млн. лева. В разходната част има много тежки нарушения – едното от тях е намаляване на капиталовите разходи, което означава, че държавата няма да направи определени инвестиции, от което страда цялото общество”, обясни Кадиев. Той даде пример с тунела под Шипка, Подбалканския път, при прохода Петрохан.

За да стигнем тези 3%, ние започваме да режем неща, които са важни за хората. Има си цена това намаляване на разходите и тя е тежка”, каза Кадиев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари