Лидия Шулева: Наложително да се премахнат данъчните облекчения на ДДС

0
Бюджетът не трябва да бъде приеман и изпълняван в този вид, категорична е Лидия Шулева
Бюджетът не трябва да бъде приеман и изпълняван в този вид, категорична е Лидия Шулева Снимка: БГНЕС

Бюджетът не трябва да бъде приеман и изпълняван в този вид, категорична е Лидия Шулева

"Най-после хората в парламента, депутатите, трябва да започнат за работят за разнообразие. Досега нищо съществено не са свършили."

Това заяви Лидия Шулева, бивш вицепремиер, както и бивш министър на икономиката и на социалната политика. Според нея "да се занимават с безсмислени спорове и кавги е безотговорно".

Бюджетът не трябва да бъде приеман и изпълняван в този вид, защото ще наруши фискалната стабилност, която поддържаме от години, смята тя.

В предишния парламент "от своеволни пипания на бюджета стигнахме до тези величини на разходите, които са показани в бюджета на служебното правителство", коментира Шулева в предаването "Преди всички" по БНР.

Няма проблем да се постигнат 3% дефицит, въпросът е с какви компромиси, отбеляза тя. По думите ѝ приходите са подценени, а там има сериозен резерв. Има и неща, които не са планирани – например вероятни приходи от ЕС във връзка с ПВУ и оперативните програми, тъй като те са в застой.

Относно разходната част на бюджета Лидия Шулева посочи като голям резерв за бюджета капиталовите разходи. Тя припомни, че и миналата година капиталовата програма не е била изпълнена.

"Капиталова програма от 10 милиарда няма как да бъде изпълнена до края на годината. Това е много жалко. Това са ремонти и инвестиции, които са изключително важни за държавата."

Посланието "Няма да пипаме данъците" се отнася за 10% данък върху доходите, 10% данък печалба и 20% ДДС, но е наложително да се премахнат временните данъчни облекчения на ДДС, смята Лидия Шулева.

Има преувеличения и всяване на страхове, каза тя по повод предупрежденията, че юни държавата може да изпадне в колапс.

"За никакъв гръцки сценарий не можем да говорим, ако не се приеме бюджет. Дори да се наложи използване на пълния лимит за теглене на заем, в никакъв случай не можем да говорим за гръцки сценарий. Да се плашат хората с гръцки сценарий е абсолютно неуместно."

Пенсиите трябва да бъдат увеличени от 1 юли, както е по швейцарското правило. Минималната заплата е увеличена извънредно в началото на годината, не може да има претенции да се увеличава няколко пъти в годината, изтъкна още Шулева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари