Генерал Румен Миланов: Кирил Петков сам влиза в капан, а службите мълчат

1
Той е министър-председател, службите са му подчинени", каза още ген. Миланов
Той е министър-председател, службите са му подчинени", каза още ген. Миланов Снимка: Евроком

Бившият шеф на БОРКОР с коментар за списъка с корумпирани на Кирил Петков

"През 1975г. попитах един измамник как успява и той отговори, че е използвал пропуските на закона и слабостите на хората. Голям синтенс за мен. Когато се създаде БОРКОР да има привлечени служители от всички ведомства и да се работи по всички проекти, а не да се организира щатна структура. Изцяло съм го копирал от държави за развита система за управление и противодействие на корупцията. Това е германски опит, те работят по този начин, Великобритания работи по този начин. Бяхме решили НСБОП да работи със служители от Великобритания, но уви не се реализира в този конспект. В БОРКОР беше важен софтуерният анализ на информацията, имаше и хардуерен продукт. Да използваме технологията, както и анализът на експертите".

Това коментира експертът по национална сигурност ген. Румен Миланов в ефира на "Честно казано с Люба Кулезич" по Евроком

 Той е бил и директор на Комплексен кибернетичен модел за централно планиране и разработване на ефективно действащи мерки и системи от мерки срещу корупцията БОРКОР.

"Въпросът е дали технологията на работа за борба с корупцията е достатъчно добра. Важно е да се запознаят и с нашия опит. До този момент никой не ме е потърсил за съветник. БОРКОР събираше информацията, анализираше информацията. Това беше инструмента на Министерски съвет и министър-председателя", каза още той.

"Ако бъде привикан министър-председателят за разпит, има служби за това нещо, има достатъчно институции, където тази информация може да е добре синтезирана. Информацията на БОРКОР все още съществува. Има институционален феодализъм и те коментират, че конкретна информация е нечия собственост, но тя е на държавата, защото е събрана чрез бюджета", коментира ген. Миланов.

"Има елемент на класифицирана информация, на секретност, но ако не се обединят да работят екипно, няма да има резултат. Имаше модел, за да се работи срещу наркотиците. Имахме информация и за Брендо, не мога да коментирам, защото е класифицирана информация. Случаят с швейцарската банка не може да стане само с един небрежен служител. Това е система, как иначе ще тръгнат милиони", коментира той.

"Нямаме нужда от подмяна, а от промяна. Трябва да спазваме демократичните принципи, но не като клише, защото този подход може да стане деградивен. Държавата не искаше да се справи с мутрите. Строителите на държавата, но и не малка част, не желаеха да се постигне този резултат. Баналният изказ е да видим резултатите, но те са притиснати от времето и може да направят грешка. Защо министър-председателят казва, че те са 20 човека, които ги знаем, защото той сам влиза в капан. Има начин да излезе от него с медийни публикации, но той е министър-председателят, а къде са службите да го подкрепят с тази информация. Той е министър-председател, службите са му подчинени", каза още ген. Миланов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    Мнение
    Киро ке опере пешкиро.........знае се от самото начало.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари