Гърция ще бъде домакин на най-голямото военновъздушно учение на НАТО

0
Според плана на НАТО Турция също ще бъде поканена да участва
Според плана на НАТО Турция също ще бъде поканена да участва Снимка: NATO / Facebook

Според плана на НАТО Турция също ще бъде поканена да участва

Най-голямото въздушно учение на НАТО (Ramstein Flag) ще се проведе в две гръцки военни бази през 2024 г., пише гръцкият в. „Катимерини“, позовавайки се на източници на Щаба на военновъздушните сили на Гърция. Турция също ще бъде поканена да вземе участие в учението, уточняват компетентни източници.

Базите в Андравида и Араксос в Северозападен Пелопонес ще приемат самолети и персонал от почти всички държави от Алианса.

Гърция е в центъра на организацията на НАТО в особено критичен период за геополитическото развитие в Източното Средиземноморие. Войната между Израел и „Хамас“ доведе силни американски – и не само – сили в съседство [до Гърция], като Атина предложи част от Суда [на остров Крит], но и от Елефсина [Централна Гърция] за разполагане и обслужване на съюзническите части“, пише „Катимерини“.

Решението за провеждане на мащабното учение на НАТО “Ramstein Flag” в Гърция е било взето преди началото на войната. В гръцкото издание се отбелязва, че „въпреки това, тъй като опасността от разпространение на кризата чрез намесата на други страни – пряко или чрез пълномощници – във военните операции в Близкия изток все още е налице, учението е важна възможност за Атина да демонстрира стабилизиращата си роля в по-широкия регион на Източното Средиземноморие“.

От гръцка страна е планирано участието на целия въздушен флот, като начело на операциите ще бъдат самолетите „Рафал“ (Rafale) и модернизираните „Еф-16 Вайпър“ (F-16 Viper).

Източници от гръцкия Щаб на военновъздушните сили съобщават, че учението е отлична възможност да се демонстрира високото оперативно ниво на гръцката противовъздушна отбрана пред съюзниците. Очаква се тя да играе водеща роля в събитието, като мобилизира сили от цялата страна.

Според плана на НАТО Турция също ще бъде поканена да участва. Вестникът посочва, че климатът на спокойствие в гръцко-турските отношения предлага за първи път от десетилетия насам рядка възможност за съвместни тренировки между двете военновъздушни сили в небето над Егейско море.

Преди броени месеци под ръководството на НАТО гръцки и турски самолети летяха в смесени формации, както и един срещу друг в сценарии за въздушен бой, заедно с американски и британски изтребители. Това обаче беше предшествано от „изгонването“ на Анкара от междусъюзническото натовско учение в Гърция „Тайгър мийт 22“ (Tiger Meet 22), организирано в Араксос, поради „провокативното поведение на Турция и безпрецедентния поток от полети над гръцките острови“.

В информацията на „Катимерини“ се посочва също, че към гръцката ескадрила „Вайпър“ на остров Крит ще бъде добавен още един модернизиран изтребител „Еф-16 Вайпър“ (F-16 Viper). Първата ескадрила „Вайпър“ на гръцките ВВС беше завършена през септември и разполага с 13 модернизирани „Еф-16“ (F-16). Засега се планува на първо време всяка от четирите гръцки ескадрили да се сдобие с по 13 самолета.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари