Гърция има най-ниското ниво на медийно доверие в света

0
По-младите потребители са по-склонни да четат новини в социалните мрежи
По-младите потребители са по-склонни да четат новини в социалните мрежи

По-младите потребители са по-склонни да четат новини в социалните мрежи

Цензурираните новини от официалните медии отдавна не отразяват реалността и затова не се ползват с доверие от мнозинството. Това показва преглед, направен от института Ройтерс.

Доверието и интересът към новините намалява, страхът от дезинформация нараства, а популярността на социалните мрежи като източник на новини нараства. Това са изводите, до които са стигнали авторите на изследване за потреблението на онлайн новини, проведено от института Ройтерс. Сред социалните мрежи услуги като TikTok и Telegram и дори актуализираният Twitter (X) превъзхождат по-традиционните Facebook и Instagram. Проучването обхваща 46 страни, включително в Европа, Азия, САЩ, Латинска Америка, Австралия и Япония. Няма данни за Русия и Китай, уточнява кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Институтът на Ройтерс за изследване на журналистиката (RISJ) към Оксфордския университет публикува своя годишен доклад, като се фокусира върху това как хората приемат новини онлайн. Наред с други неща, авторите на доклада проучват какви източници на информация използват хората, колко им се доверяват, как това доверие се променя с времето и т.н. Авторите на изследването са анкетирали 93 хиляди души от 46 страни, включително САЩ, Великобритания, Германия, Индия, Колумбия, Нигерия.

Хората вярват най-много на новините във Финландия, най-малко в Гърция

Доверието на новините леко намаля през годината – броят на тези, които вярват на повечето новини през повечето време, намаля с 2 процентни пункта, до 40%. Доверието в новините е най-високо във Финландия (69%), най-ниско в Гърция (19%). Значителен спад – със 7 процентни пункта, до 43% – има в Германия. 56% от анкетираните са загрижени за възможна дезинформация и невярна информация в новинарското съдържание – с 2 процентни пункта повече от година по-рано. Нивото на загриженост от този вид е особено високо в Африка (77%) и най-ниско в Европа (53%).

Общият интерес към новините също намалява, като само 48% казват, че се интересуват много от новини, спад от 63% през 2017 г. В същото време делът на онези, които се опитват да избягват новинарско съдържание, е 36% и е близо до рекордно ниво, въпреки че е намалял с 2 процентни пункта спрямо пика през 2022 г.

Хората са особено склонни да избягват тежко или противоречиво съдържание, като новини за ситуацията в Украйна, национална политика, полово и расово неравенство, изменение на климата и др.

Хората все повече започват да четат новини от социални мрежи или агрегатори

Делът на тези, които за първи път посещават уебсайта или приложението на изданието, намалява с 10 процентни пункта спрямо 2018 г. до 22% - 30% от потребителите започват да гледат новини в социалните мрежи.

По-младите потребители са по-склонни да четат новини в социалните мрежи, а не в уебсайтове или приложения за публикации. Има и разлики по държави: в Северна Европа мнозинството от потребителите четат новини на уебсайтове или в приложения, а в някои страни в Азия и Латинска Америка, например в Тайланд и Чили, мнозинството използват социални мрежи за това.

"Нашите данни показват как различни шокове от последните няколко години, като конфликта в Украйна и пандемията от коронавирус, ускориха структурните промени към по-дигитална и доминирана от мобилни платформи медийна среда, с допълнително въздействие върху бизнес моделите и журналистическите формати“, отбелязват авторите на доклада.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари