Световни медии се оплакват от срив в трафика заради Facebook

1
Медиите, които публикуват новини за политика и икономика, са най-силно засегнати
Медиите, които публикуват новини за политика и икономика, са най-силно засегнати

Медиите, които публикуват новини за политика и икономика, са най-силно засегнати

Компанията, собственост на Meta, тихомълком направи промени през последните месеци, които драстично намалиха трафика на препоръчани потребители към медиите, пише CNN Business на база разговори с издатели.

"Ако сте издател, то вече сте били порязани“, споделя един от източниците на медията, без да се споменава неговото име.

Той е отчел спад от 30% в трафика си през този месец в сравнение с година по-рано. Друг издател споделя за спад от 40%.

И двамата стоят зад медии, които генерират новини, насочени към здравословния начин на живот. Оказва се, че медиите, които публикуват новини, свързани с политика и икономика, са най-силно засегнати.

"Facebook унищожи трафика на всички“, казва издател на една от големите новинарски медии в САЩ, цитиран от Economic.bg.

Назад във времето благодарение на Facebook медиите генерираха огромен трафик. Неговият обем обаче намаля значително през последните години.

Говорител на Meta отказа коментар. Но промените, които виждат издателите, са в крачка с настроението към новините, които ръководителите на компанията изразяват публично. След години опити да се харесат на новинарските издатели е очевидно, че Марк Зукърбърг и неговата компания се насочват към излизане от новинарския бизнес.

Единственият изход от ситуацията, според Оливър Дарси, написал материала в CNN, е законодателите по света принудят големи технологични компании като Meta да плащат на издателите за съдържанието, публикувано в техните платформи. В отговор Facebook заплаши да изтегли изцяло новинарско съдържание от държави, които приемат подобно законодателство. Когато Канада прие подобно законодателство това лято, Meta изтегли новинарско съдържание от своята платформа в страната, решение, което предизвика значителен удар.

Мета отдавна твърди, че издателите се нуждаят от Facebook повече, отколкото Facebook се нуждае от издатели. „Новините не са съществена част от Facebook в световен мащаб“, каза компанията в публикация от март, добавяйки, че „по-малко от 3% от това, което хората виждат в своите емисии във Facebook, са публикации с връзки към новинарски статии“.

Издателите, с които говорих, пише Дарси, също подозират, че Meta не е склонна да изпраща потребители извън сайта към техните платформи предвид желанието си да доминира на рекламния пазар. В Канада издателите са поискали от антитръстовия регулатор на страната да провери дали компанията вреди на тяхната „способност да се конкурират ефективно на онлайн рекламните пазари“.

И, разбира се, като се имат предвид опитите на Meta да се конкурира с TikTok, компанията трябваше да направи допълнително място в своите платформи за кратко видео съдържание, изтласквайки новините по-далеч от картината.

Независимо от мотивите, разпадането на компанията с новини е още едно препятствие в грозен пейзаж, пълен с несигурност и смут, в който издателите правят всичко възможно да се справят – някои по-добре от други.

Издателите на новини преминават през три балона, спукващи се едновременно“, каза един от издателите, с които говорих. „Първото е, че вече никой не го е грижа за (Доналд) Тръмп; второ, пандемията свърши; и сега Facebook го няма.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    3
    Дора Петрова
    "FB е безполезен", за по-бързо аз се информирам когато отворя вратата на хладилника си.
  • 4
    2
    FB е безполезен.
    FB не е нужен. Rss е напълно достатъчен за всяка медия да предаде данни към потребители... Но те не ги споменават... Заповеди също могат да вървят по криптиран или публичен категоризиран RSS протоколно със препратки и логика... ФБ се ползва защото много са забравили че няма нужда...
  • -4
    1
    Дора Петрова
    Без Фейсбук ще е трудно да спазвате Божите заповеди!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари