„Галъп Интернешънъл“: Коронавирусът удари доходите на половината от българите

0
Все повече хора смятат мерките за прекалени
Все повече хора смятат мерките за прекалени

Рязко скача през последните седмици броят на българите, които заявяват, че доходите им са намалели заради коронавируса у нас.

Това показват данните на национално представително проучване на „Галъп Интернешънъл“.

Ако в средата и края на март на подобна позиция са били по 36 на сто от анкетираните, то в края на април вече кризата е ударила по джоба на 47 на сто от респондентите.

Снимка: Галъп интернешънъл

Стабилно расте и броят на тези, според които COVID-19 ги е оставил без работа. Те вече са почти 10 на сто. 14% от запитаните казват, че им предстои да станат безработни при 12% преди месец. Расте и броят на тези с намалено работно време.

Преди месец, 29% се опасяваха, че няма да могат да си плащат кредите. Сега 9% твърдят, че вече са спрели да ги плащат. 5% казват същото за лизингите, отбелязват авторите на изследването.

Снимка: Галъп интернешънъл

Оценката за работата на властите при спирането на заразата остава висока, но устойчиво нараства броят на тези, които намират мерките за прекалени. Те вече са 28%, а близо една трета се съгласяват с позицията „Вече съм доста изнервен от ограниченията“. Мерки като забраната за пътуване между градовете и затварянето на парковете са негативно оценени.

53 на сто от запитаните смятат, че извънредното положение не трябва да продължава след 13 май.

„56% още не са усетили ясен план или въобще не са доловили план на държавата за преодоляване на икономическите последици след края на пандемията. 38% вярват много или малко в обратното, а останалите не могат да преценят. Явно обществото действително одобрява работата на държавата за спиране на заразата, но започва все по-ясно да изисква подобна работа и за овладяване на икономическата криза“, пишат още от „Галъп Интернешънъл“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари