Г-н Пазарджиев, ще откриете ли нова процедура за избор на обществен посредник в Русе?

0
Сега от Вас, от кмета Пенчо Милков и от новото мнозинство зависи да не бъде нарушаван гласувания от Общински съвет - Русе правилник
Сега от Вас, от кмета Пенчо Милков и от новото мнозинство зависи да не бъде нарушаван гласувания от Общински съвет - Русе правилник

На 23 януари 2020 г., четвъртък, на заседание на Общински съвет - Русе Мариян Димитров направи изказване на тема:

"ОТЧЕТ за изпълнение на решенията на Общински съветРусе” във връзка с избора на обществен посредник"

По този повод той каза:

"Г-н Иво Пазарджиев,

Сега от Вас, от кмета Пенчо Милков и от новото мнозинство зависи да не бъде нарушаван гласувания от Общински съветРусе ПРАВИЛНИК ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА И ДЕЙНОСТТА НА ОБЩЕСТВЕНИЯ ПОСРЕДНИК НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА РУСЕ, като незабавно откриете нова процедура за избор на обществен посредник."

Ето и цялото изказване на Мариян Димитров:

УВАЖАЕМИ  ОБЩИНСКИ  СЪВЕТНИЦИ,

УВАЖАЕМИ  ГОСПОДИН  ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН КМЕТЕ,

В края на днешното заседание правя изказване по точка 1 от дневния ред - „ОТЧЕТ за изпълнение на решенията на Общински съветРусе” във връзка с избора на обществен посредник.

Когато едно решение на Общински съветРусе не е изпълнено от самия Общински съвет през даден отчетен период, то не прекратява автоматично действието си, а задължението за неговото изпълнение се прехвърля за следващия отчетен период и в следващия ОТЧЕТ би следвало да има отново информация какво се е случило с неговото изпълнение. Това го напомних на два състава на предни общински съвети, напомням го и днес.

Такава трябваше да бъде съдбата и на Решението от 22 май  2014 г. по точката за „Избор на обществен посредник на територията на Община Русе”. Същото се отнася и за последвалото решение от 2016 г., когато беше последният безуспешен опит за избор на обществен посредник. След като не беше избран такъв, трябваше автоматично да се задейства императивната процедура на чл. 8, ал. 2 от ПРАВИЛНИКА ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА И ДЕЙНОСТТА НА ОБЩЕСТВЕНИЯ ПОСРЕДНИК НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА РУСЕ, а именно: „Ако никой от предложените кандидати не бъде избран /забележете/, в едномесечен срок се провежда избор след нова процедура по подбор на кандидатите за обществен посредник.” Информацията за това неизпълнение на процедурата не беше дадена в множество последователни ОТЧЕТИ на Общински съвет - Русе.

По тази причина вече шеста година Община Русе остава без посредник, който да съдейства за спазване правата и законните интереси на гражданите и техните организации пред органите на местното самоуправление и местната администрация и който да представя мотивирани предложения за промяна на съществуващата практика на административно обслужване на гражданите.

Всичко това показва едно недопустимо пренебрежение към нормалния човек извън властта, говоря по принцип. Това е нещото, което никога не можех да повярвам, че ще се случи отново в русенския общински съвет. Ясно, че силата е в мнозинството, но смятам, че щеше да се случи нещо много полезно за града ни и не се съмнявайте, че хората ще разберат каква е причината, защо не се приема да има такава позиция, институция в града. Срам ме е.” – каза на 22 май 2014 г. д-р Теодора Константинова и аз я подкрепям и й съчувствам.

В предния мандат г-н Иво Пазарджиев заяви: „…всички ние сме наясно, че обществен посредник трудно ще бъде избран в рамките на това мнозинство в общинския съвет, нека да си казваме нещата направо.“

Кметът Пламен Стоилов му отговори: „Може пък да се появи качествен човек, …“ От аргумент за противното следва, че всички явили се до този момент кандидати за обществен посредник са некачествени според онзи кмет, който заедно с администрацията трябваше да бъде контролирани от тях. Това беше грозна квалификация! Трима от участниците в конкурсите ми споделиха, че се чувстват обидени от това изказване. Да припомня, че един от кандидатите е дългогодишен обществен посредник в две общини и техните кметове не го считат за некачествен. Друг от кандидатите има научна степен.         

Г-н Иво Пазарджиев,

Сега от Вас, от кмета Пенчо Милков и от новото мнозинство зависи да не бъде нарушаван гласувания от Общински съветРусе ПРАВИЛНИКА ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА И ДЕЙНОСТТА НА ОБЩЕСТВЕНИЯ ПОСРЕДНИК НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА РУСЕ, като незабавно откриете нова процедура за избор на обществен посредник.

Мариян Димитров

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари