Френският експремиер Франсоа Фийон влиза за 5 години в затвора

2
В демократичните общества всички са равни пред съда, даже и премиерите
В демократичните общества всички са равни пред съда, даже и премиерите Снимка: AP/БТА

Бившият френски премиер Франсоа Фийон беше осъден днес на 5 години затвор, две от които ефективно, по дело за фиктивно наемане на работа, предадоха световните агенции, цитирани от dir.bg

Наказателният съд в Париж, който не издаде заповед за задържането на Фийон, освен това му наложи глоба от 375 000 евро и забрана за заемане на изборна длъжност за срок от 10 години.

Неговата съпруга Пенелоп Фийон бе осъдена на три години затвор условно, глоба от 375 000 евро и забрана за заемане на изборна длъжност за срок от 2 години.

Съпрузите и подсъдимият по същото дело Марк Жуло, бивш заместник на Франсоа Фийон в департамент Сарт, бяха осъдени също да възстановят над 1 милион евро на Националното събрание.

Франсоа Фийон е най-високопоставеният френски политически деец, получил наказание лишаване от свобода от началото на Петата република през 1958 г.

Семейната двойка заяви, че ще обжалват присъдата.

Какви са обвиненията срещу експремиера и съпругата му

Бившият министър-председател на Франция Франсоа Фийон и съпругата му от Уелс Пенелоп Фийон бяха признати за виновни за скандал с "фалшиви назначения", съобщи Би Би Си (BBC).

Премиерът на Франция в периода 2007 - 2012 г. при управлението на президента Никола Саркози беше обвинен, че е платил на жена си стотици хиляди евро (установено е, че е платил на жена си 831 400 евро.) за работа, която тя никога не е извършвала, когато е била наета като негов помощник.

Скандалът торпилира кандидатурата на Фийон за президент от партията Републиканците през 2017 г., проправяйки пътя на Еманюел Макрон да спечели изборите.

"Плащането е било непропорционално на свършената работа", каза главният съдия. "Г-жа Фийон е била наета на безполезна длъжност."

Съпругата на експремиера беше призната за виновна и в съучастие в присвояване и укриване на публични средства.

Прокуратурата твърди, че Пенелъпи Фийон е получила над 1 милион евро държавни средства за работа, която не е вършила, или за работа, за която ѝ е плащано повече от обичайното. Тя е била назначавана за парламентарна помощничка (главно между 1998 и 2007), първо на съпруга си, а след това на неговия съюзник Марк Жуло, който също е подсъдим.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари