Френски фирми в България си внасят работници от Франция

2
Недостиг има на оператори за машини, за средно мениджърско ниво, няма и специализирани кадри в инженерните области
Недостиг има на оператори за машини, за средно мениджърско ниво, няма и специализирани кадри в инженерните области Снимка: Bloomberg

Недостиг има на оператори за машини, за средно мениджърско ниво, няма и специализирани кадри в инженерните области

Френският бизнес в България изпитва липса на квалифицирана работна ръка. Това е основният проблем на фирмите според анкета за бизнес средата в България на Френско-българската търговска и индустриална камара, проведена сред 72 големи, средни и малки френски компании, развиващи дейност у нас.

Проблемът с наемането на работна ръка, касае почти всички участници в проучването. Само една пета от компаниите, са заявили, че нямат намерение да наемат хора през настоящата година.

"Липсва работна ръка за операции на машини, липсват и кадри за средно мениджърско ниво, няма и специализирани кадри в инженерните области. Получи се така, че България имаше много инженери през 90-те години, за които нямаше компании, сега вече компаниите искат да установяват в България развойна дейност и е малко трудно да намерят такива служители", отбелязаха от Камарата, като допълниха, че недостиг на служители няма в ІТ сферата, пише Money.bg.

За да стимулира бизнеса да развива дейност в чужбина френската държава дава възможност на френски компании, които искат да развиват дейност в България да наберат служители, които да заминат за страната ни. В България има 20 младежи по тази програма.

Това помага на малките предприятия да имат служител, който да развиват бизнеса им в чужбина. Разходите за работодателя са по-ниски, тъй като държавата поема работодателските разходи и това позволява на младите специалисти (до 28 години) да се развиват в чужбина.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    8
    Кольо
    Интересно какво им плаща?
  • 3
    7
    Бай Драгой
    Няма кадри няма индустрия .Ще останат само IT и инфлуенсъро :) Още малко и ние дъртите се пенсионираме и после внос на кадри .
  • -3
    6
    DIN
    То и сега е пълно тука с некадърни рушлямски примати, които за нищо не стават!
  • 5
    5
    Гост
    Така лесно ще ни напълнят с примати
  • 15
    4
    Русе
    Това са пълни глупости! Обучават си младите специалисти под 28г в България и после обратно във Франция. Стругари, фрезисти и строители НЯМА!!! Само не казват, че на франсетата държавата им поема 50-60% от заплата и ги местят с целите им семейства (които са семейни). "Мениджъра" бачка" 2-4г, другият член от семейството гледа децата им и всичко е платено!!! СЕГА ИДВА ВЪПРОСЪТ: КОГА БЪЛГАРИЯ ЩЕ ИМА ПОДОБНА ПОЛИТИКА ЗА МЛАДИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ, А И НЕ САМО ЗА ТЯХ?! ОТГОВОР: НИКОГА!!! В България се отглеждат само гласоподаватели, след 10-15г ще ревем, защото няма да има кой да внася $$$ за пенсиите на тия идиоти в парламента и министерствата!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари