Бизнесът вече внася работници от Непал и Бангладеш

0
Освен в туризма чужденци биват наемани в строителството, машиностроенето и шивашката индустрия​
Освен в туризма чужденци биват наемани в строителството, машиностроенето и шивашката индустрия​

Освен в туризма чужденци биват наемани в строителството, машиностроенето и шивашката индустрия​

Липсата на работна ръка в страната се задълбочава и български фирми от различни икономически дейности са принудени да внасят работници и служители от все по-далечни дестинации. Въпреки сложните административни процедури и високите транспортни разходи, расте броят на работодатели, които наемат хора от Далечния изток.

Доскоро украинци и молдовци бяха най-често наеманите чужденци в морските ни курорти. Преди ковид-пандемията броят им достигаше около 20 000, но след това рязко спадна. В последните години туристическият бизнес започна да привличат работници от други бивши съветски републики като Киргизстан, Узбекистан и Казахстан.

Последният тренд е работна ръка да се наема от Непал и Бангладеш. При това към тях интерес проявяват не само работодатели от туризма, а и от други сектори като “Текстил”, “Металообработване” и “Строителство”.

Подобен пример е софийската металообработваща компания FoxLaser, която отскоро има нова производствена мощност в Ботевград. От тази година компанията е започнала да внася работници от Бангладеш и Киргизстан. "Цената на труда в България се увеличи доста сериозно и въпреки това е трудно да се намерят качествени служители. Чужденците идват тук, за да работят, и това най-вече ги отличава от българските работници", каза пред БлумбъргТВ Димитър Кинов, търговски директор на компанията, предаде вестник СЕГА.

Компанията осигурява обучението на чужденците, което отнема между 3 до 6 месеца. Неин ангажимент е също да осигури и настаняването на чуждите работници.

Много по-трудно се оказва издаването на работна виза, което отнема от 6 до 9 месеца, казва Кинов.

Достъпът до пазара на труда у нас на хора от страни извън ЕС се разрешава от МВР след получено положително писмено становище от изпълнителния директор на Агенцията по заетостта. Заради сложната и продължителна процедура се множат компаниите, специализирани в подбор на персонал от трети страни. Те посредничат на работодателите, които желаят да внесат работна ръка.

Осигуряваме чуждестранни работници за сезонна, временна и постоянна работа в почти всички сфери на българската икономика, казват от "Интерсоник". Те са се специализирали във вноса на работници от Бангладеш, Непал и Виетнам, които се търсят от различни индустрии - селско стопанство, шивашка промишленост, строителство, хранително-вкусовата промишленост, пакетиране на стоки. Разбира се и за туризма, където търсят готвачи, сервитьори, градинари и други сезонни работници.

Сезонните работници биват наемани за три до шест месеца, а временните - от 1 до 3 години. Висококвалифицирани работници, които започват работа у нас с т.нар. синя карта, може да сключат и 5-годишни договори.

Има законово изискване работниците от страни извън ЕС да не надхвърлят 35% от персонала на компанията през предходната година. Заплащането на тези служители трябва да е същото като на българите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    6
    Цървул селски ,бизнесмен
    Какъв цървул свински бях,кскъв градски шпицар станах,брейййййй...брейййййй....я..яя.....дееее
  • 2
    5
    Цървул бизнесмен от село
    Какъв цървул свински бях,какъв градски шпицар станах ейййй...брейййййй..бреййййй.Мдааааа...даа
  • 17
    4
    мънчър
    Бизнеса да спре да плаща на певачки за разтуха и да излезе от клуб"Вижте ма Кой Съм,Какъв Бях,от де дойдох и КъФ станах".Чак майка ми харесва.Вместо да пълни гушките на фолкаджиики и нощни заведения да увеличи заплатите на работниците си и да избягва картелни споразумения.
  • 16
    3
    НАП
    Бизнеса да си осигурява работниците на 1800/2500 лв. и да спре да сменя Мерцедеци,Ферарита,Поршета,Аудита и всякакви видове Джипове и Курортни дестинации екзотични с безкрайни любовници студентки и може и да се оправи работата.Бизнеса да спре да играе хазарт,да оправя дълговете на децата си от хазарт и игри на щастието.Бизнеса може да се противопостави на друсането,гуляите и волните просташки изпълнения след усвояване на крупни средства по европрограми.Бизнеса да си има по една лична метреса и да подържа само една квартира нелегална за мушкане.Така.ще останат пари за парцаливите им и болнави работници които се чудят как да си платят сметките и изучат децата си.Бизнеса плаче за яка ГеГа по гърба и отзад още от средата ма 90-те.Бизнеса да спре да пълни гушите на партии и мутри ежемесечно.
  • 11
    2
    До Бизнеса
    Нека бизнеса се включи и във трафика на емигрантите,по е доходно.На бизнеса в България му е нужен гражданина Орбан,Путин или Вучич.Мисля че там бизнеса по се разплаща с контрагенти и е патриотично настроен към местното население.По е словоохотлив от към заплащането.Бизнеса и политиката да се замислят защо са я докарали до там.Все пак са забогатели на българска територия,тук са учили в Българската държава.До колко са почтенни с данъчната и осигурителната система е друг въпрос.Бизнеса да вземе най добре да си смени вероизповеданието и гражданството.Той отдавна се държи като господар от друго място,но не и от тук.Бизнеса и Политиците вървят ръка за ръка и са дупкодупедайчовци.Накрая ще търсят бившият треньор или съотборник ма Хр.Стоичков от ЮАР Г-н ПуткоМафани.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари