Френската външна министърка призова Иран да приеме ядрената сделка

0
Катрин Колона също така обвини Русия за неоправданата агресия срещу Украйна
Катрин Колона също така обвини Русия за неоправданата агресия срещу Украйна Снимка: БГНЕС

Катрин Колона също така обвини Русия за неоправданата агресия срещу Украйна

Френската министърка по въпросите на Европа и външните работи Катрин Колона призова Иран да приеме последното предложение за възобновяване на ядрената сделка със САЩ и други ключови сили от 2015 г., като отбеляза, че периодът за постигане на съгласие е "напът да приключи", предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

На пресконференция по повод предстоящата сесия на Общото събрание на ООН Колона също така обвини Русия за неоправданата агресия срещу Украйна, водена "по брутален начин" с обстрел на цивилни, актове на насилие, "изнасилвания, измъчвания и конфискуване на имущество". "Всички тези действия представляват военни престъпления", заяви тя.

Френската външна министърка ще има среща в сряда с генералния директор на МААЕ Рафаел Гроси заради тревожната ситуация около Запорожката АЕЦ в Югоизточна Украйна - най-голямата в Европа, която е под руски контрол. Освен това Катрин Колона обяви, че е провела разговор с руския външен министър Сергей Лавров тази сутрин за необходимостта Украйна, Русия и целия свят "да избегнат ядрена катастрофа". По нейни думи Лавров е бил "отворен да чуе конкретно предложение" от страна на Гроси, който призовава за ядрена безопасност и установяване на зона за сигурност около централата.

Катрин Колона се обърна и към Китай, като го призова да прекрати агресивното си поведение спрямо Тайван. Тя подчерта, че "сегашното положение не трябва да бъде оспорвано от Китай и то със средства, които не са мирни".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари