Фон дер Лайен: Това е тероризъм. Това е акт на война

0
Tова е древно зло, което ни напомня за най-мрачното минало
Tова е древно зло, което ни напомня за най-мрачното минало Снимка: Урсула фон дер Лайен / Instagram

Tова е древно зло, което ни напомня за най-мрачното минало

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че нападението на палестинската терористична групировка Хамас е хладнокръвен "акт на война" и напълно подкрепя правото на Израел да се защитава, предаде АФП.

В изказването си в началото на срещата на европейските комисари Фон дер Лайен подкрепи и пълното преразглеждане на многомилионната финансова подкрепа на ЕС за палестински проекти.

В началото на срещата на европейските комисари фон дер Лайен подкрепи пълното преразглеждане на многомилионната финансова подкрепа на ЕС за палестинските проекти.

На 7 октомври бойци на Хамас щурмуваха израелската граница около анклава Газа и предприеха нападения срещу граждански и военни обекти, при които загинаха над 1200 души.

Израел отговори с артилерийски и въздушни удари, а властите в Газа изчисляват, че след пет дни на ожесточени боеве са загинали повече от 900 палестинци.

ЕС и неговите държави-членки отговориха с изразяване на солидарност с Израел и яростно отвращение от нападението на Хамас. "Това е тероризъм. Това е акт на война", заяви фон дер Лайен.

Но те също така са загрижени Израел да запази отговора си в рамките на международното право.

"Терористите от Хамас убиха жени и деца в домовете им. Те преследваха стотици млади мъже и жени, които празнуваха живота и музиката", заяви фон дер Лайен пред Европейската комисия.

"Те взеха за заложници стотици невинни хора, чиято съдба все още е неизвестна", каза председателят на ЕК.

"Тези невинни хора бяха убити по една-единствена причина: За това, че са евреи и живеят в Държавата Израел. Това е древно зло, което ни напомня за най-мрачното минало и шокира всички ни до дъното на душата".

Фон дер Лайен се спря и на дебата, който бушува в Брюксел относно огромния бюджет на Европейския съюз за подкрепа на Палестинската власт и проектите за изграждане на държава в палестинските територии.

Комисарят на ЕС, отговарящ за отношенията със съседите на Европа, унгарецът Оливер Вархей, призова помощта да бъде спряна до извършване на проверка дали има изтичане на средства към въоръжени групировки като Хамас.

Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел обаче, с подкрепата на повечето външни министри на държавите-членки, иска финансирането да продължи, докато се извърши евентуален преглед, за да се избегне наказването на палестинските цивилни граждани.

"Нашата хуманитарна подкрепа за палестинския народ не е под въпрос. И все пак е важно внимателно да преразгледаме финансовата си помощ за Палестина", заяви фон дер Лайен.

"Финансирането от ЕС никога не е отивало и няма да отиде при Хамас или която и да е терористична организация. Затова сега отново ще преразгледаме целия портфейл в светлината на променящата се ситуация на място", добави тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    3
    123
    Умирисана, дърта, кандидозна, увиснала мърша. С ануса си ли ги роди тези деца ?
  • 1
    2
    Пак ли тази.....
    Мърша....
  • 15
    1
    Естествено
    И тая тъпа реликва ако не повтори "популярното становище" няма да е завършена театралната постановка.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари