Започна най-голямата доставка на помощи за Северна Газа от началото на войната

1
Хората ще получат вода, лекарства и медицинско оборудване на четири пункта
Хората ще получат вода, лекарства и медицинско оборудване на четири пункта Снимка: AP/Fatima Shbair / архив

Хората ще получат вода, лекарства и медицинско оборудване на четири пункта

Общо 61 камиона с хуманитарна помощ пристигнаха в северната част на ивицата Газа като част от най-голямата подобна доставка от началото на войната между "Хамас" и Израел, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Палестинският Червен полумесец успешно докара камионите там, съобщи снощи хуманитарната огранизация. Хората ще получат вода, лекарства и медицинско оборудване на четири пункта в Северна Газа, заяви още тя. Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси каза, че 187 камиона с помощи са пристигнали в анклава до снощи.

Преминаването на 200 камиона в Газа първоначално бе планирано за вчера, но бе забавено от щателна проверка на товара. Службата на ООН каза, че в ивицата Газа вчера са били доставени 129 000 литра дизелово гориво, както и четири резервоара с газ за готвене.

Тази нощ температурите в Газа паднаха и има нарастваща нужда от средства, с които нуждаещите се могат да се стоплят, като матраци, одеяла, материали за поправяне на пострадалите къщи и приспособени за зимни условия палатки. Доброволци досега за раздали пакети, включващи средства за спане, готвене, миене и палатки, само в южната част на ивицата, тъй като според Службата на ООН няма безопасен достъп до Северна Газа. Близо 1,7 милиона са били разселени заради боевете в анклава.

Днес е третият ден след началото на временното примирие между Израел и "Хамас". Паралелно с размяната на заложници и затворници споразумението позволява и на стотици камиони да превозват храна, медицински материали и гориво до Газа, сочи информация от медиите.

Преди войната около 500 камиона хуманитарна помощ влизаха в ивицата Газа всеки ден, припомня ДПА.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Moni levi
    Какви помощи,избивай ги,и вьтре в морето, дрипави араби мизерни имрьсни!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари