Езерото в "Сребърна" се превърна в ледено огледало

0
Езерото е привлекателно място за риболов, но в момента той е опасен
Езерото е привлекателно място за риболов, но в момента той е опасен Видео: БГНЕС

Езерото в природния резерват "Сребърна" се е превърнало в ледено огледало. Заради ниските температури всички водни площи са покрити с лед с дебелина 7-8 см. Незамръзнали са само малки ивици в местността Бабушко блато, където се наблюдават екземпляри от вида белочела водна кокошка. По данни на русенската екоинспекция нивото на водата в езерото е 295 см.

Езерото е привлекателно място за риболов, но в момента той е опасен. От РИОСВ - Русе предупреждават гостите в резервата и местните жители да не стъпват върху леда, тъй като може той да се пропука и да се случат инциденти. Въпреки студа посетители от страната идват в Сребърна, за да се полюбуват на езерото и резервата, които са част от световното наследство на ЮНЕСКО.

Природният резерват е известен с уникалните и разнообразни видове водоплаващи птици. Сред тях са къдроглавият пеликан, малка белочела гъска, патици, мустакат синигер, голяма бяла чапла, ням лебед, малък корморан и др.

В момента в Сребърна освен водни кокошки могат да се наблюдават неми лебеди. Единични екземпляри къдроглави и розови пеликани скитат край незамръзнали водоеми и по поречието на река Дунав в търсене на храна.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари