Европейска банка предлага ипотечен кредит с 0,5% отрицателна лихва

0
Това означава, че банката плаща на хората, за да изтеглят заем
Това означава, че банката плаща на хората, за да изтеглят заем

Това означава, че банката плаща на хората, за да изтеглят заем.

Jyske Bank, третата по големина банка в Дания, заяви, че клиентите вече ще могат да изтеглят 10-годишен ипотечен заем с лихва - 0,5%, което означава, че клиентите ще изплащат по-малко от заетата сума, пише BusinessInsider, цитиран от Economic.bg.

Така, ако сте закупили къща за 1 милион долара и изплащате напълно ипотеката си за 10 години, ще платите на банката само 995 000 долара.

Уловката обаче е, че дори и при отрицателен лихвен процент банките често начисляват такси, свързани със заемите, което значи, че собствениците на жилища в крайна сметка ще изплатят повече, отколкото са изтеглили.

Отрицателната ставка на Jyske Bank е част от серия изключително ниски лихвени оферти от банките към датските собственици на жилища. Nordea Bank, например, ще предложи 20-годишна ипотека с фиксиран лихвен процент от 0%. Други датски кредитори предлагат 30-годишни ипотеки с 0,5% ставка.

Може да изглежда безполезно за банките да отпускат пари с толкова ниски лихви - но зад това има причина. Продължаващото търговско напрежение между САЩ и Китай предизвиква страх и несигурност на финансовите пазари, които са променливи и несигурни.

Brexit и общите икономически условия също затрудняват Европа. Тези фактори принуждават банките да отпускат пари, дори на отрицателни лихвени проценти, приемайки малка загуба,вместо риска от по-голяма загуба.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари