България предлага най-ниските лихви по кредити в ЕС

0
Повишаване на лихвените проценти е един от инструментите за борба с инфлацията
Повишаване на лихвените проценти е един от инструментите за борба с инфлацията

Повишаване на лихвените проценти е един от инструментите за борба с инфлацията

Определено кредитният пазар в България е доста развит. Много хора кандидатстват за бърз кредит в търсене на лесни пари, когато имат нужда от такива. Очаква ли се обаче кредитите да поскъпнат или ще се задържат на това ниво?

Как така се е вдигнал основният лихвен процент?

Причините за това увеличение са много. На първо място това е нарастващата инфлация, която няма как да не се отрази и на лихвените проценти. Стоките и услугите на места са се повишили двойно или тройно. Покупателната сила на населението намалява, за да може да се издърпат голяма част от парите от оборот и да се овладее ситуацията. Плавното повишаване на лихвените проценти е един от инструментите за борба с инфлацията, който повечето финансисте оправдават, пише Bulgaria ON AIR.

Съответно Европейската централна банка повиши лихвите и БНБ трябваше да последва. Само че БНБ не вдигна лихвения процент, но отчете данни за неговото повишаване. Това на практика означава, че търговските банки са го направили и БНБ само е отчела промяната. За крайните клиенти обаче това няма особено значение. Домакинствата ще усетят повишаване на лихвите при кредитите, за които тепърва сега ще кандидатстват. Нека да видим какво се случва със семейния бюджет тази зима и защо хората имат необходимост от допълнителни средства.

Какво означава това за хората?

Инфлацията е изключително неприятна както за бизнеса, така и за домакинствата. Ако не разполагате със заделени средства настрани, много вероятно е да се изправите пред невъзможност да си покривате разходите, чиято сума изведнъж е станала двойна или е нараснала с голям процент. В такива ситуации хората най-често се обръщат за помощ към банките или кредитните институции.

Искаме да отбележим и че тази ситуация често изглежда безнадеждна, защото всички изпитват затруднения и се оплакват от по-високите цени. Инфлацията никога не обхваща само едно нещо, тя е за цялата потребителска кошница и за всички услуги, предлагани на крайни потребители.

Рецесията пък се случва, когато инфлацията се влоши. Това е тоталната невъзможност на хората да плащат за потреблението си. В България ситуацията е много далеч от рецесия, но въпреки това не означава, че на хората им е лесно да покриват разходите си.

Повечето хора имат по повече от един кредит

Според данните, повечето хора имат 2 или повече кредита, като поне единият е бил използван за текущи разходи. Това на практика означава, че кандидатстването за още един такъв може да бъде затруднено. Това е и един от най-големите приоритети на фирмите за бързи кредити, защото те предлагат кредити, които се вземат лесно и бързо. Процесът на кандидатстване отнема няколко минути, независимо дали е онлайн или на място, а самото получаване на сумата - до няколко часа.

Недостигът на финанси винаги причинява психологически дискомфорт на хората. Съответно пък бързото разрешаване на проблема води до успокоение и задоволство от частичната лична победа. Когато погледнем ситуацията от този ъгъл, можем ясно да видим, че фирмите за бързи кредити са носители на спокойствие в напрегнати ситуации. Само хората, на които не са им трябвали спешно пари, не знаят колко стресиращо може да бъде преживяването.

Фирмите за бързи кредити вече години наред се опитват да бъдат добър партньор на домакинствата, които се изправят пред финансови проблеми. Факт е, че всяка година кредитите стават с все по-подходящи условия, които да не затрудняват излишно платеца. Ако следите промоционални условия, много вероятно е да получите изключително изгоден кредит.

Най-търсени са бързите кредити до заплата и тези, които са вноски. Като основната разлика между двата вида е периода на връщане и размера на вноската. Заемите до заплата са създадени с цел да покрият спешна, малка нужда от средства, докато тези на вноски по-голяма.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    ЖКУ+МРЗ=0
    Каква ирония.
  • 6
    1
    88
    Както и най-ниските заплати, нали?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари