Европа се цепи по шевовете!

0
Европа има проблем с роенето на държавите
Европа има проблем с роенето на държавите

Положението в Косово, Крим, Каталуния, Шотландия, Фландрия и Корсика е само върха на айсберга, наречен „стремеж на европейските региони към независимост”. Всъщност, проблемите са доста по-дълбоки и почти няма европейска държава, в която да не тлеят мераци за откъсване в отделни области.

Така например в сърцето на Румъния-Източна Трансилвания и Карпатите живеят етнически унгарци, които след Първата световна война останаха под егидата на Букурещ. Но никога не са крили желанието си отново да се върнат в своята родина-Унгария, съобщи „Прес 24 мк”, цитирано от ПИК.

Дори в европейския лидер Германия има население, което е със свой собствен език, който се различава от официалния немски, своя отделна култура и начин на мислене- баварците. Техният случай е същият както на австрийците, които си имат своя държава с малко прекъсване след аншлуса с Германия.

Италия има много повече проблеми в това отношение от Германия. Северната лига отдавна настоява за отделяне, провинцията около Венеция-също.

Фарьорските острови и Гренландия също дават сигнали, че ще тръгнат по пътя на независимостта от Дания. При това топенето на ледовете в Гренландия може да превърне този остров в цветуща територия след столетие или дори по-рано.

Същите настроения взимат връх и в една от провинциите на Швеция-Сканеланд.

Но най-сериозно и предстоящо изглежда положението с Шотландия и Северна Ирландия, части от Великобритания в момента. Брекзит обаче така разбърка духовете в двата региона, които при това имат отдавнашна мечта –единият за самостоятелност, другият-за обединение с Република Ирландия.

 Какво ще стане и кога ще стане, не е ясно. Но че Европа има проблем с роенето на държавите, е ясно още от началото на 90-те години на миналия век. Остава да видим кой ще поведе хорото- шотландците са кандидат номер едно, но шансове имат и други региони като Каталуния например.

Източник: Агенция ПИК
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари