Европа се готви за гореща вълна и температурни рекорди

3
Очаква се температурите да скочат до 40 градуса
Очаква се температурите да скочат до 40 градуса

Потенциално рекордна гореща вълна ще обхване голяма част от Стария континент следващата седмица, като температурите в градове от Испания до Германия се очаква да надвишат 32 градуса по Целзий, а на някои места да достигнат 38 и дори 40 градуса, съобщи в. „Гардиън“. В София се очакват поне 32 градуса.

Комбинацията от буря над Атлантическия океан и високо налягане над Централна Европа ще докара над региона горещ въздух от Африка и ще създаде „потенциално опасна гореща вълна над големи части от Западна и Централна Европа“, сочат данните на AccuWeather. Във Франция се очакват температури между 35 и 40 градуса за по-голямата част от страната от понеделник, обяви Метео-Франс.

„Въпреки че се очаква да бъде кратка, тази гореща вълна ще бъде сериозна със своята инерция и интензивност“, предупреждава службата в бюлетина си. Френската министърка на здравеопазването Аниес Бюзен предупреди местните власти, болници и домове за възрастни хора да бъдат предпазливи, тъй като миналогодишната лятна гореща вълна доведе до 1500 повече от обичайното смъртни случая през юли и август, предаде БНР.

Метеоролози в Германия заявиха, че има 50% вероятност температурите да достигнат 40 градуса и да надвишат националния рекорд от 40,3 градуса в Бавария през 2015 година.

AccuWeather съобщи, че градове от Мадрид до Берлин, включително Париж, Брюксел и Франкфурт, вероятно ще изпитат няколкодневна гореща вълна в първата половина от седмицата. Температури от 32 градуса и нагоре се очакват на изток в Букурещ, Виена, Будапеща, Белград и София.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари