Евродепутатите одобриха нова директива за авторското право

0
Документът предизвика спорове и съмнения за ограничаване на свободата на изразяване, макар че е първият сериозен опит да гарантира приходи на авторите на съдържание
Документът предизвика спорове и съмнения за ограничаване на свободата на изразяване, макар че е първият сериозен опит да гарантира приходи на авторите на съдържание

Евродепутатите одобриха директивата за авторското право с 348 гласа "за" и 274 "против" и 36 "въздържал се", съобщиха от пресслужбата на ЕП. 

Документът предизвика спорове и съмнения за ограничаване на свободата на изразяване, макар че е първият сериозен опит да гарантира приходи на авторите на съдържание. Сред най-спорните текстове в документа са чл.11 и чл. 13.

Според чл.11 сайтовете се задължават да плащат на медиите, за да цитират техни публикации с изключение на "отделни думи или много кратки откъси". Чл. 13 задължава сайтове и приложения, където потребителите могат да качват материали, "да положат усилия" предварително да купят лицензи за всичко, което потребителите биха могли да качат, за да предотвратят нарушенията на авторското право. Директивата не указва какви биха могли да са тези усилия.

Според експерти това би било възможно предимно чрез въвеждане на филтри на съдържанието. По отношение на чл.13 се правят изключения за сайтове, които са създадени преди по-малко от три години, имат по-малко от 10 млн. евро оборот годишно и по-малко от 5 млн. потребители месечно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари