Евгений Пригожин: 32 000 бивши руски затворници са воювали в Украйна

6
Лидерът на "Вагнер" добави, че освободените мъже, които лично той е вербувал, са извършили само 83 престъпления след амнистията си
Лидерът на "Вагнер" добави, че освободените мъже, които лично той е вербувал, са извършили само 83 престъпления след амнистията си Снимка: Федеральное агентство новостей / архив

Лидерът на "Вагнер" добави, че освободените мъже, които лично той е вербувал, са извършили само 83 престъпления след амнистията си

Около 32 000 мъже, които са били вербувани от руските затвори за военна служба в Украйна, са се завърнали у дома, заяви днес ръководителят на руската частна военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин, предаде ДПА, цитирана от БТА.

По думите му те са изпълнили договорите си и са участвали в бойните действия.

Жени и активисти за правата на човека изразиха опасения, че толкова много престъпници, включително убийци и други насилници, са били помилвани и освободени преждевременно обратно в руското общество. В някои случаи осъдените престъпници вече са извършили нови убийства, отбелязва ДПА.

Ръководителят на "Вагнер" обаче смята военната служба за отлична програма за ресоциализация. В гласово съобщение, публикувано в канала му в "Телеграм", Пригожин твърди, че освободените мъже са извършили общо само 83 престъпления. Това е 80 пъти по-малко престъпления в сравнение със затворниците, освобождавани след излежаване на присъдата.

Пригожин, който е близък довереник на лидера на Кремъл Владимир Путин, сам е вербувал някои от затворниците от затворнически лагери. Тези от тях, които са подписали договор да се сражават във войната, са били помилвани от Путин. Условието е било да изпълняват бойни мисии в Украйна в продължение на поне шест месеца.

През март Пригожин заяви, че броят на освободените бивши затворници от редиците на "Вагнер" е 5000 души. След превземането на източноукраинския град Бахмут той заяви, че в боевете там е загубил 20 000 души, включително 10 000 бивши затворници. В много от случаите той е положил усилия, за да гарантира, че престъпниците са били погребани с военни почести, посочва ДПА.

Правозащитници се оплакват, че Русия продължава масово да вербува престъпници за военна служба от затворите. Те твърдят, че руското министерство на отбраната използва наказателната система на страната за набиране на бойци.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари