В Русия пуснаха на свобода хиляди воювали затворници

1
Участието им в ЧВК "Вагнер" се възнаграждава с помилване
Участието им в ЧВК "Вагнер" се възнаграждава с помилване Снимка: Телеграм

Участието им в ЧВК "Вагнер" се възнаграждава с помилване

Основателят на ЧВК "Вагнер" съобщи, че повече от 5000 затворници са на свобода. Помилвани са след като е приключил договора им с "Вагнер", предаде "Медуза", цитиран от вестник СЕГА.

Пригожин твърди, че от завърналите се в Русия воюващи престъпници едва 0.31% са извършили ново престъпление през последния месец. По думите му, това е "10-20 пъти по-малко от стандартните показатели", отчетени преди началото на войната.

"Основно става дума за престъпления по отношение на хора, които симпатизират на киевския режим и се изказват срещу специалната военна операция. Затова уверено мога да заявя, че ние намалихме престъпността в Русия 10 пъти и превъзпитахме бившите затворници по-добре от пионерчетата и октомврийчетата (чавдарчетата) в съветско време", казва Пригожин.

През лятото на 2022 г. стана известно, че ЧВК "Вагнер" вербува затворници. През зимата по данни на САЩ във военната компания са воювали около 50 000 души, от които 90% са бивши затворници.

В началото на 2023 г. Пригожин съобщи за първата група помилвани, чиито половингодишен договор е приключил. След това стана известно, че те са освободени възоснова на таен указ на президента, подписан още преди да бъдат пратени на фронта.

В същото време ръководителката на фондацията "Русия в затвора" Олга Романова каза през януари, че от тези 50 000 руски затворници в ЧВК "Вагнер" са останали само 10 000. "Останалите или са убити, или са пропаднали безследно, или са дезертирали, или са се предали в плен".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари