Евгений Михайлов: Младите да не вървят зад юмрука на Радев, а да спечелят изборите

3
Михайлов зГЕРБавършва режисура в Москва през 1980 г.
Михайлов зГЕРБавършва режисура в Москва през 1980 г. Снимка: БГНЕС

"Губещи от протестите сме всички ние, защото се спъваме в един и същи камък - БСП"

Това каза кинорежисьорът и депутат от 37-ото НС Евгений Михайлов пред Митьо Маринов от "24 часа". Ето и цялото интервю

Преходът да започне с ченгетата от ДС, които го осъществиха, и да завърши с ченгетата от ДС, за мен е прекалено

Ако от ГЕРБ толкова искат нова конституция, нека запишат да няма давност за престъпленията на комунистическия режим, да оправят въпроса със собствеността и да се въведе лустрацията на целия номенклатурен апарат

Аз лично не съм получил нито пост, нито назначение от Бойко Борисов. За разлика от протестиращи, които бяха негови министри

- Г-н Михайлов, и вие, и политиците от старата десница, които правиха протести и гладна стачка, и Град на истината, не подкрепяте сегашните протести. Защо?

- Навремето съм протестирал и съм бил част от тези, които искаха смяна на системата. Тогава беше много ясно. От едната страна беше БКП, управлявала 45 г., а от другата - демократичните сили, които искаха промяна. Това беше в края на 1989 г. После започнаха протестите след фалшифицирането на първите демократични избори за VII велико народно събрание от БСП.

С особена сила протестите се разраснаха, след като студентите поискаха истината за изреченото от тогавашния президент Петър Младенов на 14 декември 1989 г.: “Танковете да дойдат!” Протестът бе да разберат истината и понеже президентът се оказа лъжец, студентите бяха непреклонни в искането на оставката му.

Сега всеки, който малко от малко познава политическите процеси в страната и фигурите в тях, трябва да си даде сметка защо в точно определен момент започнаха протести, с какви искания са. Аз си казах, че не мога да подкрепя протести, организирани от президента Румен Радев, който от началото на годината не е престанал да обикаля страната да подклажда напрежение и да призовава за бойкот на правителството.

След това към тези призиви се включи Васил Божков от Дубай със закана, че ще организира “Българско лято”. За мен едно от най-необяснимите искания е защо се иска оставката на главния прокурор. Човек може да има много против правителството на Бойко Борисов, но защо се поиска твърдо оставката на главния прокурор, и то след като само няколко месеца е на поста?

- Имаше протести и срещу назначаването на Иван Гешев.

- Да, имаше, но след това назначаването му беше потвърдено от ВСС и указът беше подписан от президента Румен Радев. След това се започнаха обвинения срещу лица, които бяха недосегаеми много години. Започна разследване и срещу хора от екипа на президента Радев. Започнаха да излизат неудобни факти и точно в този момент се поиска оставката на Гешев. А дали ми е симпатичен Гешев, или не, е съвсем отделен въпрос. Фактите обаче са такива, каквито се подредиха и в моето съзнание.

- Някои казват, че това е протестът на младите. Въпреки че виждаме там политически лица, майки на деца с увреждания също се включиха. Защо обаче ги наричате протести на лъжата?

- Сами показаха защо са протести на лъжата. Започнаха с искането за оставка на Бойко Борисов и Иван Гешев, свикване на ВНС и нова конституция.

В момента, в който ГЕРБ предложиха идеята за ВНС и проект за нова конституция, изведнъж протестът каза: “Не, не искаме.” Зад всички лозунги, искания, дори зад правилното недоволство на младите хора изкристализира много ясно едно- единствено нещо. Искане на всяка цена да има служебно правителство на Румен Радев.

- В интервюта сте изразявали мнение, че младите на протеста ще бъдат използвани. От кого?

- От тези, които организират протестите, тези, които настояват за служебно правителство на Румен Радев. Младите надали си дават сметка какъв може да е съставът на едно такова правителство.

Младите надали си дават сметка, че над 50% от съветническия екип на Радев са полковници, запасни генерали и бивши сътрудници на Държавна сигурност. Не си дават сметка, че съветникът му по правни въпроси, който беше назначен преди месец и нещо, е Бойко Рашков. Той години наред беше шеф на Бюрото за контрол на СРС. Аз помня не само това, но и това, че Рашков беше следователят, който ме разпитваше в продължение на над 20 часа по делото за т.нар. танкова касета през 1990 г.

Опитваше се да изтръгне фалшиви показания. Имаше цели, които никога не е криел. По-късно Рашков стана депутат от БСП, стана шеф от следствието и какъв ли не. Сега 30 г. по-късно същите тези хора до един от екипа на президента Радев, членове на БКП и над 50% членове на ДС, искат да ми кажат, че те са демократичното знаме, което ще поведе младите хора.

Само че зад това демократично знаме се появи един стиснат юмрук на Румен Радев, заплахи за саморазправа, бесилки по улиците, списъци на несъгласните с протеста, шпицкоманди, които казват, че след свалянето на правителството трябва да се състои народен трибунал. Не съм сигурен, че младите хора са съгласни с всичко това и знаят кой стои зад това.

- Минаха вече 45 дни от протестите, кой за момента печели от тях?

- Няма печеливши. Вероятно единственият печеливш ще е човек, който наблюдава всичко отстрани и може да разбере кой кой е и кое за какво е било. Много се надявам за тези над 40 дни хората да са прозрели истинските мотиви и двигатели на този протест. Румен Радев каза, че преходът е започнал с мутрите и ще завърши с мутрите. Но след 30 г. преходът, който започна с ченгетата от ДС, които го осъществиха и да завърши с ченгетата от ДС, за мен е прекалено. Нека и не забравяме, че през 2000 г. комунистическият режим беше обявен със закон за престъпен.

- Кои тогава са губещите от протестите?

- Като цяло губеща е България, защото образът на страната, който се създава и с помощта на български евродепутати, не е много добър. Губещи сме всички ние, защото се спъваме в един и същи камък - той се нарича БСП.

За 30 г. тази партия не намери сили да се извини за престъпленията, извършени от комунистическия режим. За 30 г. представители, наследници, продукти на тази партия продължават да управляват целия икономически и медиен пазар в България. Докато не се разчисти тази страница от миналото, нищо добро не ни чака. Нито нас, възрастните, нито вас, по-младите.

- Преди постоянно сте били на протестите със своята камера - сега минахте ли през протестите на 2020 г. с камерата си?

- Не снимам доста отдавна, защото много от нещата, които се случват, вече съм ги снимал. Още в първия ден на протестите си казах, че не искам да преживея поредното си дежавю. Бях на протестите 1989-а, 1990-а, 91-а, 96-а, 2013 г.

- Каква са разликите между тогава и сега?

- Тогава се протестираше срещу управлението на БКП. Сега има демократично избрано правителство. Харесва ли ни, или не, е отделен въпрос. След 6 месеца има парламентарни избори.

От първия ден на протестите повтарям - вместо да се вдигат кухи лозунги и да се върви след юмрука на президента и да се обслужва било Васил Божков, Цветан Василев или някой от другите олигарси, младите хора да се организират, да си създадат организация, да спечелят изборите през март и да поведат държавата така, както искат.

Но защо вървят “отровното трио” и нечистоплътното поведение на хората от това трио или след юмрука на българския президент, който за 4 г. не каза една положителна дума за България. Единствените външнополитически изяви са искането да отпадне санкцията срещу Русия. Не мога да се съглася, че това е идеалът на младите хора.

- Полиция премахваше блокадите в центъра на столицата, този понеделник антипротестъри пък събориха палатките пред СУ. Какво смятате за този начин за противодействие на блокадите?

- Спомням си блокадите от 1990 г. от протестите срещу правителството на Андрей Луканов, когато Орлов мост също беше блокиран. Тогава нямаше хляб и мляко по магазините. Хората нямаха и пари да си купят, ако случайно се появят. Спомням си блокадите и 1997 г., когато цялата страна беше блокирана. Инфлацията бе стотици проценти, пенсията беше 3 лв. Страната беше затънала във външни дългове. Имаше глад.

Сега виждам, че има протестиращи, които отиват на блокадата след един-два уикенда в Гърция. Други ги виждам със снимки от “Корал” или някъде другаде, след това пак са на блокадите. Не виждам защо просто не искат да спечелят изборите през март.

Аз лично не съм получил нито пост, нито назначение от Бойко Борисов. За разлика от много протестиращи, които бяха негови министри и депутати 2015-2016 г.

- Говорите за Христо Иванов?

- За Христо Иванов, Радан Кънев и много други, които още през 2013 г. наричаха Борисов мутра и щяха да се борят с олигархията. След това станаха министри, депутати в неговото мнозинство. Направиха историческия компромис с конституцията и предадоха много от надеждите на хората.

Не мога да забравя, че когато през 2013 г. се скандираше срещу олигархията и моделът “Кой”, се оказа, че спестяванията на някои от ръководителите на ДСБ са на преференциални влогове в КТБ. Партийните пари на ДСБ бяха в КТБ, срещу която протестираха.

Може би това ми е проблемът, че помня миналото на Бойко Рашков, на Румен Радев, на Николай Банев като комсомолски работник в отдел “Сигурност” на ЦК на комсомола, сега е милиардер. Помня Миню Стайков, който сега е следствен, а осъществяваше ембаргови операции със спирт по времето на Иван Костов.

- Предполагам помните миналото и на Бойко Борисов?

- Не съм го познавал тогава, но помня, че в продължение на 10 г., в които управлява, на всички избори, когато той е печелил, не той е организирал изборите. Организирали са ги служебните правителства. ГЕРБ организира изборите за президент, които Радев спечели.

- Премиерът предлага свикване на ВНС и нова конституция и след това обяви, че ще си подаде оставката. Как оценявате тези действия на ГЕРБ?

- България може да мине напред, ако се преучреди държавата чрез конституцията. През 1991 г. тя бе приета с мнозинството на БСП и във време, когато още имаше СССР. И въпреки съпротивата на 39-те от СДС, които обявиха гладна стачка. Колко днешни политици, включително и от ГЕРБ, си спомнят мотивите на 39-те?

Сред основите мотиви 39-те не бяха съгласни в съдебната система да имат право да работят само тези, които са имали минимум 3 г. стаж в съдебната система. През 1991 г., за да имаш 3 г. стаж там, означаваше да си бил в системата преди 1989 г. Тогава съдиите бяха одобрявани от ръководството на БСП. Вторият момент беше, когато в конституцията се записа: “Частната собственост е неприкосновена.” 39-те настояваха изречението да продължи: “Частната собственост е неприкосновена, когато е придобита по законен път.” Това не се прие и се узакони грабежът.

Третото искане бе да няма давност за престъпленията от комунистическия режим. Ако в ГЕРБ толкова искат нова конституция, нека запишат да няма давност за престъпленията на комунистическия режим, да оправят въпроса със собствеността и да се въведе лустрацията на целия номенклатурен апарат. Най-малкото е неморално палачите да получават максимална пенсия, а жертвите им минимална.

И още нещо. Не съм съгласен Обикновеното и Великото народно събрание да заседават в бившия Партиен дом под все още непремахнатия герб на СССР!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари