Евакуираме бесарабски българи с правителствения самолет

0
Над 40 бесарабски българи ще бъдат евакуирани от Молдова
Над 40 бесарабски българи ще бъдат евакуирани от Молдова

Над 40 бесарабски българи ще бъдат евакуирани от Молдова

"Българските власти трябва да бъдат на място с бесарабските българи", каза министърът на външните работи Теодора Генчовска, която ще посети Молдова утре.

"В разговор с посланика ни в Кишинев той е казал, че там към момента има над 40 българи, които желаят да бъдат евакуирани. Ще използваме възможността, че сме там, за да ги качим на самолета", каза министър Генчовска.

Министърът уточни, че до момента около 1000 български граждани са евакуирани от територията на Украйна, освен с автобусите и с влакове. Според нея е очевидно, че тази обстановка няма да приключи скоро. Генчовска допълни, че има много желаещи бесарабски българи да дойдат в България, като има организирани редовни автобусни линии за тях.

„Българското посолство и генерално консулство в Киев е едно от последното, което се евакуира, няма думи, с които да се опише оценката на българската дипломатическа служба. Над 170 хиляди лева са разходите на външното министерство до момента, ще дадем предложение към Министерския съвет сумата да бъде възстановена, но очакваме да продължи да се увеличава“, сподели още тя.

По думите ѝ това включва разходите от Украйна и от Молдова до българската граница.

„Беше много тежко пътуване, хората се възстановяват, временно сме преустановили работа, свалили сме знамената, хванахме както се казва последния влак“, разказа посланикът ни в Украйна Костадин Коджабашев.

Относно това, че Русия включи България в списъка с неприятелски страни и какви ще бъдат последствията, министър Теодора Генчовска заяви, че предстои това да бъде обсъдено на ниво Министерски съвет, като премиерът Кирил Петков е запознат.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари