Eurostat: Жилищата в България са поскъпнали с над 50%

0
Има три държави в ЕС, в които имотите са поевтинели
Има три държави в ЕС, в които имотите са поевтинели

Цените на жилищата в Европа са се повишили с 45%

Според последния доклад на Eurostat между 2010 г. и първото тримесечие на 2022 г. цените на жилищата в Европа са се повишили с 45%. В същото време в 19 държави от ЕС ръстът на цената на жилищата изпреварва този на наемите.

Поскъпването на жилищата е регистрирано в 24 страни членки на ЕС. Най-много са поскъпнали имотите в Естония (+174%), Унгария (+152%), Люксембург (+131%). Цените също са се увеличи над два пъти в Чехия, Литва и Австрия.

За България увеличението за разглеждания период е 53%.

Има три държави в ЕС, в които имотите са поевтинели за същия период. Спад на цените се наблюдава в Гърция (-23%), Италия (-10%) и Кипър (-8%).

През първото тримесечие на 2022 г. спрямо 2010 г. цените на наемите са се увеличили средно със 17% в 25-те страни членки на ЕС. Най-високо увеличение на цените е регистрирано в Естония (+177%), Литва (+127%) и Ирландия (+77%). за България увеличението е 19%.

В две държави от ЕС жилищата под наем са станали по-достъпни, отколкото през 2010 г.: Гърция (-25%) и Кипър (-1%).

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари