Eлена Йончева пред The Financial Times: Кого са корумпирали в правителството на България?

0
Статията твърди, че някои от анализаторите и представителите на опозицията приемат хода на САЩ и като упрек към ЕС заради бездействието му срещу корупцията в неговия „заден двор“
Статията твърди, че някои от анализаторите и представителите на опозицията приемат хода на САЩ и като упрек към ЕС заради бездействието му срещу корупцията в неговия „заден двор“

"Големият въпрос сега е кого са корумпирали в правителството на България"

Това коментира Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, пред влиятелното издание The Financial Times, съобщиха от пресофиса на евродепутата.

Тя беше потърсена за разговор по повод статия, посветена на ситуацията в страната след като бяха оповестени санкциите по закона „Магнитски“. Анализът е със заглавие „Хватката на силния човек в България отслабва, докато САЩ се борят с корупцията“ и беше публикуван днес.

В него се казва, че Бойко Борисов се бори за политическото си оцеляване на предстоящите парламентарни избори на фона на общественото недоволство срещу корупцията в страната. Санкциите по закона „Магнитски“ са определени като най-обширните досега. Те засегнаха Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков, както и над 60 компании, заради участието им в корупционни схеми, присвояване на държавни средства, изземване на частна собственост за лични цели, рекет и др.

Статията твърди, че някои от анализаторите и представителите на опозицията приемат хода на САЩ и като упрек към ЕС заради бездействието му срещу корупцията в неговия „заден двор“. Подобен коментар присъстваше и в анализ на авторитетното брюкселско издание politico.eu. В него беше цитирана и Елена Йончева затова, че е необходимо да се стигне до хората, които са част от правителството на България и са били в корупционните схеми.

The Financial Times припомня снимките от спалнята на Бойко Борисов, на които се вижда оръжие и банкноти от 500 евро. Критиците определят управлението на ГЕРБ като десетилетие на корупция, приятелски назначения и пропускане на възможностите за икономическо развитие, пише медията. Изданието казва, че общественото недоволство срещу корупцията, което се изля в петмесечни протести миналото лято, в крайна сметка доведе до спад в подкрепата за ГЕРБ. Въпреки че партията беше първа политическа сила на изборите на 4 април, тя не можа да сформира правителство. Журналистите разказват и за проверката, предприета от служебното правителство, заради информацията, че поне 32-ма представители на опозицията срещу Бойко Борисов, включително и настоящият премиер, са били подслушвани и по време на кампанията за парламентарния вот.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари