Електронните цигари са по-ефикасни от никотин-заместващите терапии

0
Това сочи проучване на лондонския университет "Куин Мери"
Това сочи проучване на лондонския университет "Куин Мери"

Електронните цигари са по-ефективни за отказване на тютюнопушенето в дългосрочен период отколкото никотин-заместващите терапии, сочат данните от проучване, извършено от учени в лондонския университет "Куин Мери" и цитирано от изданието "МедикалЕкспрес".

В изследването са участвали 135 пушачи, които не са успели да спрат цигарите с конвенционални терапии.

На случаен принцип част от тях били избрани да се подложат на осемседмична заместваща терапия, като лично те изберат вида й. Останалите получили електронни цигари с възможност да си купуват никотинова течност със сила и аромат по избор. Минимална била външната поведенческа подкрепа, която им била оказана, за да спрат да пушат, пише БТА.

Резултатите от проучването показват значителна разлика при намаляването на пушенето сред участниците, получили електронни цигари. Шест месеца по-късно 27% от тях намалили пушенето поне на половина в сравнение с едва 6% от доброволците, подложени на никотин-заместваща терапия.

Значителна разлика е установена и при спирането на пушенето напълно, което се потвърждава и от резултатите от изследванията за наличието на въглероден окис в дъха на участниците - 19% от тези, които получили с електронни цигари, са спрели пушенето срещу само 3% от тези в другата група.

"Това проучване показва, че електронните цигари могат да бъдат много ефективен инструмент за хората, които искат да спрат пушенето, включително и за тези, които са правили опити за това в миналото. Освен това данните сочат, че пушенето на електронни цигари не са толкова вредни колкото традиционните цигари. Електронните цигари също крият рискове, но все още не знаем дълготрайните ефекти, така че хора, които никога не са пушили не трябва да ги използват", казва Мишел Мичъл, изпълнителен директор на британската благотворителна организация "Кенсър Рисърч".

Резултатите от проучването на учените от университета "Куин Мери" са публикувани в изданието "Адикшън".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари