Експерти: Награда при сигнали за укрити данъци не би дала голям ефект

0
Предложението е на Министерството на финансите
Предложението е на Министерството на финансите Видео: NOVA

Предложението е на Министерството на финансите

10% награда за съобщили за нередности при плащането на данъци. Това предлагат от Министерството на финансите. Според експерти мярката няма да даде голям ефект.

„Това е нормална мярка. Предлага се и в другите държави. Не мисля, че е нужно да се рекламира от правителството. Сивата икономика е около 25-28 процента от БВП. Тоест, не мисля, че ще има ефект. По-скоро това ще затормози администрацията, ще вкара в разсъждение хората, които трябва да го правят”, заяви финансовият анализатор Преслав Райков, цитиран от NOVA.

Позитивно е, че Министерството на финансите търси начини да увеличи събирателността. Иначе не мисля, че целта на мярката е да има много голям ефект, защото тя е стандартна. Такива политики се прилагат в много компании. Колко от нас знаем, че някой не си плаща данъците? Това работи в западни държави и големи финансови институции”, смята изпълнителният директор на BESCO – Българската предприемаческа асоциация Добромир Иванов.

Според него е важно институциите да разяснят защо предлагат тази мярка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    5
    Мата Хари
    Сигнал до НАП - платете ми дест процента веднага! Свинята от Банкя държи в шкафа/а вероятно и в къщата си Банкя/ огромно количество недекларирана валута, на стойност няколко милиона евра- с неизяснен произход. Щом валутата не е декларирана, следавателно имаме укрити данъци от валутна търговия. Прилагам и снимков материал за доказателства: https://bgvoice.com/skandalni-snimki-na-borisov-spi-gol-i-s-pachki-evro
  • 2
    4
    Шофйор
    Едно не разбрах, значи ако някои е изнудван от мафията или държавни служители и подаде сигнал това е добре, ако някои укрива данъци обаче не е добре да се подават сигнали, донос било. Това могат да кажат само хора които биха направили същото, или даже го правят, ей затова ще си живеем вечно във пост комунизъм, все едно аз да съм за намаляне жертвите на пътя, но да карам винаги с превишена скорост и пиян!
  • 5
    3
    русенец
    Веднага подавам сигнал за това, шефът на НАП е укрил данъци в размер на над 1,5 милиона лева, като е продал фирмата си на клошар. Кога и къде мога да си получа десетте процента? Нямаше ли да е по-лесно и правилно тези проценти да ги давате на вашите хора за стимулиране, а и по-този начин щяхте да намалите корупцията в НАП.
  • 6
    2
    Потомствена
    Тати Венко беше доносник в някогашната корабна. Защо и аз да не подавам доноси? Все пак съм му единствената дъщеря, а кръвта на вода не става.
  • 10
    1
    Отвратен
    Егати дъното. То не че си нямаме доносници по природа, но сега и ще ги мотивираме. Не знам, идея си нямам защо, но това да подаваш доноси е толкова гнусно, че няма накъде повече.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари