Експерти: Този участък от АМ "Струма" е в безобразно състояние

1
"Проблемът е такъв: държавата отсъства. Днес платиха с живота си за нашето безхаберие", заяви Диана Русинова от Института за пътна безопасност
"Проблемът е такъв: държавата отсъства. Днес платиха с живота си за нашето безхаберие", заяви Диана Русинова от Института за пътна безопасност Снимка: БНТ, стоп кадър

Трасето на АМ "Струма", където се случи инцидентът с пътнически автобус от РСМ, при който загинаха 45 души, е познато като опасно„

Това коментираха в "Денят започва" по БНТ Диана Русинова и Емил Марков от Института за пътна безопасност.

Диана Русинова повдигна въпроси за състоянието на пътната инфраструктура и къде са контролните органи, проверили ли са дали шофьорът на автобуса е почивал, какво се е случило с него. Припомни, че това не е първи такъв инцидент.

За този участък на АМ "Струма" тяхната организация е изпратила над 15 сигнала само тази година. И не са получили отговор на сигналите.

"От 6 месеца държавата не отговаря. Ако не ѝ поискаме информация по Закона за достъп до обществена информация, държавата категорично отказва комуникация с неправителствения сектор", заяви Диана Русинова в "Денят започва".

"Този път е една от 1500 черни точки в България, за които Институтът за пътна безопасност съобщи през лятото", припомни Емил Марков.

През лятото се е провела среща в Министерството на регионалното развитие и благоустройство по инициатива на института, която експертите определиха като абсурдна, тези хора, които работят там са абсолютно неподготвени. От тях те са научили, че България не е подготвена за зимното поддържане и почистване.

"Проблемът е такъв: държавата отсъства. Днес платиха с живота си за нашето безхаберие", заяви Диана Русинова.

Тя подчерта, че не можем да неглижираме факта, че този участък е в безобразно състояние - пътна маркировка, мантинели, знаци.

"И мантинелите, и маркировката не отговарят дори на минималните нормативни изисквания", коментира Емил Марков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари